Priznanje NALED-a šefici Odseka za sprovođenje objedinjene procedure u Gradu Zrenjaninu

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dodelila je danas priznanja izuzetnim pojedincima iz državne uprave i lokalne samouprave koji su najviše doprineli primeni zakona i reformama u Srbiji tokom 2015. godine, a Specijalno priznanje dodeljeno je Ankici Vojnović, šefici Odseka za sprovođenje objedinjene procedure u Gradu Zrenjaninu za doprinos reformama i sprovođenju zakona u Srbiji u 2015. godini.
 
 
 
 
Ankici Vojnović je to priznanje dodeljeno na današnjoj IX godišnjoj konferenciji NALED-a, na kojoj je predstavljano osmo izdanje Sive knjige koja sadrži 100 ključnih preporuka za smanjenje birokratije namenjenih Vladi, a na kojoj su govorili premijer Aleksandar Vučić, ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički , ministar privrede Željko Sertić, ministar pravde Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, a prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, privredni lideri, kao i visoki predstavnici međunarodne zajednice.
 
 
 
 
- Izuzetno mi je drago da sam dobila ovu nagradu koja mi je ujedno podstrek da nastavim u sprovođenju onoga što je bilo rezultat prethodnog rada, odnosno sprovođenja onoga na čemu sam učestvovala. Takođe, drago mi je što sam bila deo tog tima koji je radio na pripremi celog projekta za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola - kazala je Vojnović istakavši da je u reformi zakona i načina građevinskih dozvola doprinela i načelnica Odeljenja za urbanizam Ljiljana Pecelj Luburić, donošenjem pravilnika i pisanjem izmene zakona koje su joj kasnije poslužili za sprovođenju i pripremi programa za izdavanje elektronske dozvole. 
- Na taj način bila sam direktno upoznata sa izmenama i to mi je omogućilo lakšu primenu, znači, uspehu je doprineo timski rad - istakla je Vojnović. 
Ljiljana Pecelj Luburić kaže da su u saradnji sa NALED - om do sada učestvovali i u sprovođenju drugih projekata, ali da je posebno značajno što je, kako je to u ovom slučaju, prepoznat pojedinac.
- Lepo je što ovaj put nagrađuju pojedinca, što je prepoznat trud i rad, jer, za sve nas koji učestvujemo u raznim projektima ovo jeste veliko priznanje. Na taj način, osim što se prepoznaje, pojedinac koji doprinosi se ujedno i motiviše za dalji rad - kazala je ona. 
 
 
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ukazao je da je ovo priznanje još jedna potvrda da Zrenjanin ima jednu od najefikasnijih Gradskih uprava u Srbiji. 
- To je potvrda i da smo sa reformama krenuli mnogo ranije, tako da smo i Zakon o maksimalnom broju radnika spremno dočekali, praktično, nismo imali viška zaposlenih, a naravno da smo jedna od najboljih lokalnih samouprava u delu urbanizma. Tome u prilog, podsetiću da smo prošle godine prvi izdali građevinsku dozvolu od početka primene novog Zakona o planiranju i izgradnji u Srbiji. Priznanje Ankici Vojnović utoliko je značajnije kada imamo u vidu da je njen rad kao najbolje u Srbiji prepoznalo i ministarstvo, Vlada Srbije i NALED - rekao je gradonačelnik Janjić. 
Načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić je takođe ukazala na značaj priznanja i navela da je to zapravo rezultat višemesečnog rada zaposlenih koji su učestvovali u obukama i u cilju sprovođenja Zakona o planitanju, a kasnije i sprovođenju Objedinjene procedure.
- Zaista nam je čast na dodeljenom priznanju. To je još jedan uspeh, ali i dokaz da težimo da budemo što efikasniji - kazala je Malinić.   
 
 
 
 
Inače, ukidanje parafiskalnih nameta i formiranje registra taksi i naknada, razvoj e-uprave i pojednostavljivanje procedure za porodiljsku naknadu, ključne su preporuke privrede za smanjenje birokratije u 2016. ponuđene Vladi Srbije u novom, osmom izdanju NALED-ove Sive knjige. U Sivoj knjizi koja donosi 100 predloga za eliminisanje suvišne administracije i unapređenje zakonskog okvira za poslovanje, među ključnim predlozima su dalja implementacija elektronskih dozvola, smanjivanje poreza i doprinosa na najniže zarade, 
 
Potpredsednica Upravnog odbora NALED-a Ana Brnabić kazala je da je kroz Sivu knjigu, od prvog izdanja do danas unapredjeno 76 administrativnih procedura, odnosno u proseku desetak godišnje. Prema njenim rečima, reforme sprovedene u 2015. su obezbedili najbolji plasman Srbije na Duing biznis listi svetske banke u poslednjih deset godina.