Saradnjom lokalne uprave i Udruženja preduzetnika do novih zapošljavanja

U prostorijama zrenjaninskog Opšteg udruženja preduzetnika juče je održana proširena sednica Izvršnog odbora udruženja kojoj su, osim članova, prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, član Gradskog veća zadužen za privredu i preduzetništvo Radiša Dupljanović, predsednik Regionalne privredne komore Milan Radovanović i sekretar Zajednice preduzetnika RPK Zrenjanin Dragan Vasić. 
 
Na sednici je podnet je izveštaj o aktivnostima Udruženja u prethodnom periodu, novim zakonskim rešenjima u komorskom organizovanju, stanju preduzetništva u gradu, kao i o planovima za tekuću godinu koju je Vlada Republike Srbije označila "godinom preduzetništva". 
 
 
Predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Miroslav Đurić istakao je izuzetno dobru saradnju Udruženja sa lokalnom samoupravom, uspešnu organizaciju sajma INOKOP, dugu tradiciju i dobru organizovanost Udruženja, uz masovnost članstva koje danas čini oko 3.500 preduzetnika sa oko pet ipo hiljada zaposlenih.  
- Od oko 150 opštih udruženja u Republici Srbiji, zrenjaninsko je jedno od najaktivnijih. U svetlu novog Zakona o komorama pozvali smo gradonačelnika i upoznali ga s odredbama Zakona koje obavezuju  lokalnu samoupravu na saradnju s preduzetnicima. Ona je bila dobra i do sada, što ne znači da ne može da bude još bolja. Neke ideje čule su se i na današnjem sastanku, ima ih još, poput projekta sertifikovanja starih zanata na našoj teritoriji, za koji mislimo da može biti ogledni projekat i za celu republiku. 
 
 
Đurić je pomenuo i da se godinama unazad menja struktura preduzetnika, da preovladavaju uslužne i neke druge, nove delatnosti, te da je jedan od zadataka saradnje s lokalnom samoupravom povećanje broja proizvodnih preduzeća, o čemu je govorio i gradonačelnik Čedomir Janjić. On je pohvalio aktivnosti Udruženja preduzetnika koje pomažu i lokalnoj upravi u planiranju onoga što grad Zrenjanin može da učini u korist preduzetnika. 
- Najveći problem u gradu je nezaposlenost. Iako smo u 2015. godini na različite načine uspeli da otvorimo više od 1000 novih radnih mesta u realnom sektoru, još uvek je 7.500 Zrenjaninaca na spisku nezaposlenih i to je problem koji moramo da rešavamo bez obzira da li su to naše ingerencije ili nisu. Mi stimulišemo velike investitore, promovišemo grad Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje, ali ako znamo da su i naši preduzetnici jedna velika fabrika, sa pet ipo hiljada zaposlenih, naravno da želimo i njima da pomognemo, da razgovaramo, razmenimo ideje i siguran sam da će dosta toga u 2016. godini biti realizovano. 
 
 
On je najavio formiranje Poslovnog saveta pri Gradskoj upravi, ali i pozvao zrenjaninske preduzetnike da razmisle o eventualnom pretvaranju dela Industrijske zone "Ečka - Jugoistok" u svojevrsni tehnološki park, namenjen njihovim različitim delatnostima i potrebama. Osnivanje Poslovnog saveta trebalo bi da doprinese još kvalitetnijoj saradnji između struktura vlasti i preduzetnika, lakšem prepoznavanju i efikasnijem rešavanju određenih problema, kao i zajedničkim nastupima na tržištu. Gradonačelnik je dao Opštem udruženju preduzetnika "zeleno svetlo" za organizaciju sajma inovacija, kooperacija i preduzetništva INOKOP i ove godine i izneo očekivanja da će on biti još bolji i uspešniji nego do sada.