Sećanje na žrtve Holokausta

Polaganjem venaca na spomen-ploču na mestu nekadašnje sinanoge i evociranjem uspomena na žrtve Holokausta, u Zrenjaninu je i ove godine obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Ovaj datum Generalna skupština UN ustanovila je u znak sećanja na 27. januar 1945. godine, kada je Crvena armija oslobodila Aušvic-Birkenau, simbol masovnog stradanja ljudi, većinom Jevreja i najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.
 
 
U ime Grada Zrenjanina venac su položili pomoćnici gradonačelnika David Dimkić i Duško Radišić. Venac Jevrejske opštine Zrenjanin položili su 89-to godišnja Eva Radovančev, najstarija naša sugrađanka koja je preživela Holokaust, Ivanka Fa i Erne Švan, a obeležavanju današnjeg dana na mestu nekadašnje sinagoge pridružili su se i predstavnici omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine i Pokreta za novo društvo Zrenjanin, koji su takođe položili vence.
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina David Dimkić, koji je i član zrenjaninske Jevrejske opštine, rekao je da je tokom Drugog svetskog rata u nemačkim logorima stradalo više od šest miliona Jevreja.
- Jevreji su najviše stradali, ali je mnogo žrtava bilo i među pripadnicima srpskog, romskog i drugih naroda. Ovaj dan ne sme da se zaboravi, to je naša dužnost za buduća pokolenja, kako se takva pošast, Holokaust, nikada više ne bi desila, bilo kome i bilo gde na kugli zemaljskoj. Država Izrael podigla je monumentalni spomenik u znak sećanja na sve te žrtve, Jad Vašem, a mi ih se sećamo u našem gradu, gde su Jevreji na početku rata takođe doživeli tragičnu sudbinu - istakao je Dimkić.
 
 
Prisutnima se obratila i predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin Ljiljana Popov, precizirajući da se danas obeležava godišnjica međunarodnog dana komemoracija u znak sećanja na žrtve Holokausta. Ona je pročitala šest odredbi Deklaracije Ujedinjenih nacija od 1. novembra 2005. godine, kojom je, kao taj dan, ustanovljen 27. januar.
- Stanovnici Srbije i grada Zrenjanina gotovo u potpunosti ispunjavaju i poštuju sve odredbe ove Deklaracije. Ne dozvoljavamo negiranje Holokausta, negujemo kulturu sećanja prema ljudima, događajima i mestima koja su od značaja za jevrejsku populaciju i njeno stradanje, prenosimo mladima iskustva ljudi koji su preživeli Holokaust i kazujemo priču koja nije samo strašna, već govori i o ljubavi - rekla je Ljiljana Popov.
 
 
Jevreji su doživeli pogrom i u našem gradu. Već na početku Drugog svetskog rata njih oko 1300, gotovo celokupna tadašnja populacija, šlepovima, Begejom, odvedeno je u beogradske logore na Sajmištu i u Jajincima, na put bez povratka, jer su ubrzo nakon toga pogubljeni. Danas jevrejska zajednica u Zrenjaninu okuplja tek oko 10 odsto nekadašnje populacije, čijih oko 130 pripadnika čine pretežno potomci nekadašnjih petrovgradskih Jevreja.