Školska slava svečano obeležena u gradu i naseljenim mestima

U svim zrenjaninskim osnovnim i srednjim školama, kao i u školama u naseljenim mestima, obeležena je školska slava Sveti Sava. Pojedine škole, gde su organizovani prigodni programi u čast prvog srpskog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save, posetili su i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, njegov zamenik Saša Santovac, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, zamenik predsednice Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, članovi Gradskog veća, kao i drugi predstavnici lokalne samouprave.
 
 
Osveštanjem slavskog kolača i programom koji su pripremili učenici i nastavnici škole, školska slava obeležena je i u Osnovnoj i srednjoj školi "9. maj" gde je kumstvo gradonačelniku Janjiću predao dosadašnji kum slave Steva Kočalka, a u svečanom činu lomljenja slavskog kolača učestvovali su i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, zamenik predsednice Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, član Gradskog veća Slaviša Vlačić i Goran Knežević. 
 
 
Gradonačelnik Janjić je rekao da je ovo ujedno i dobra prilika za osvrt unazad i sagledavanje šta je sve tokom godine urađeno u ovdašnjim školama.
- Veoma sam ponosan na ono što smo uradili, posebno u ovoj školi gde je emocija mnogo veća u odnosu na druge škole. Ovde Grad finansira izgradnju objekta sa 15 miliona dinara, uspeli smo da otvorimo Dnevni centar za punoletna lica, a koji ćemo ove godine proširiti. I u ovoj, 2016. godini, radićemo još i više. Naravno, biti kum je velika čast i veoma sam zbog toga počastvovan i nadam se da ću u tome biti uspešan - rekao je on.
 
Direktorica škole Snežana Oluški kazala je da je u ovoj školi, kao što je to bilo i prethodnih godina, svečano, a sada posebno jer se obeležava i 50 godina rada i brige o deci ometenoj u razvoju.
- To je divan jubilej i mislim da time potvrđujemo da smo na dobrom putu i da smo upravo krenuli stazama koje je prokrčio Sveti Sava - kazala je ona.
 
 
Prilikom posete Poljoprivrednoj školi gradonačelnik Janjić je rekao da je posebno ponosan što je posle više od decenije neadekvatnih uslova ta škola renovirana i što su učenicima i nastavnicima obezbeđeni bolji uslovi za rad.
- Ove godine dali smo saglasnost na povećanje broja odeljenja jer je ovo poljoprivredni region i mislimo da naša deca treba da stiču znanja u ovoj školi koja će sigurno napredovati. 
 
 
Slava Sveti Sava obeležena je i u drugim školama na teritoriji grada. U Zrenjaninskoj gimnaziji kumovao je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, dok je zamenik gradonačelnika Saša Santovac prisustvovao obeležavanju školske slave u zrenjaninskoj OŠ "2. oktobar", gde je kumovala članica Gradskog veća Zlatana Ankić. Santovac je prisustvovao i obeležavanju školske slave u Stajićevu, gde tamošnja škola nosi i ime prvog srpskog prosvetitelja.
 
 
Zamenik predsednice Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev bio je kum slave u školi koju je i sam pohađao i, kako kaže, koja mu je ostala u najlepšim životnim uspomenama - OŠ "Žarko Zrenjanin" u Zrenjaninu.
 
 
Dan svetog Save, Savindan, obeležava se 27. januara po gregorijanskom, odnosno 14. januara po julijanskom kalendaru, kao crkveni praznik, i kao "školska slava" u Srbiji i Republici Srpskoj. Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za "patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja".
 
Zbog jakog Savinog kulta, srpsko pravoslavlje se nekad naziva i Svetosavlje.