Stoti rođendan naše sugrađanke Tatjane Sekulić

Zrenjaninka Tatjana Sekulić, rođena u ličkoj porodici Karleuša, proslavlja danas stoti rođendan u svom domu u Tamiškoj ulici. Ova baka rođena je 28. januara 1916. godine u Zagrebu, a u Zrenjaninu živi od 1956. godine. Nakon službovanja u prosveti, kao učiteljica, penzionisana je 1965. godine i penziju, dakle, uživa punih pola veka. Kada je 1989. godine ostala bez supruga Milana, s obzirom da nije imala naslednika, brigu o njoj preuzeo je bračni par Bilbija, Milenko i Lepa, koji se od bake ne odvajaju i prihvataju je kao člana porodice. Žali što je ostala bez supruga i sestre, ali ne bira reči hvale za Milenka i Lepu, koje smatra najrođenijim. Zainteresovana je za sve vesti i aktuelne događaje, koje je i danas pratila na TV ekranu, u trenucima dok je Milenko palio svećice sa brojem "100" na skromnoj, ali od srca pripremljenoj rođendanskoj torti.  
 
 
Iako otežano govori, baka Tanja se pribrano priseća mnoštva detalja iz svog života i poručuje da nema recept za dugovečnost. Rođena je, kako kaže, slučajno u Zagrebu, u vreme kada je Evropom besneo Prvi svetski rat, a potom je često menjala mesta boravka. Selila se u zavisnosti od službe i potrebe za učiteljskim kadrom, ali i od velikih istorijskih turbulencija, jer je preživela oba svetska rata. Na prvu službu čekala je dve godine.
- Ni tada nije bilo lako dobiti posao i onda se moralo čekati, slično kao danas. Bilo je i zatvaranja odeljenja i škola - kaže baka Tanja.  
 
Od 1927. godine živela je u Rumi, a potom u još desetak mesta širom nekadašnje Jugoslavije, sve dok se nije skućila u Zrenjaninu. Bila je pušač punih 65 godina, ali je ostavila duvan, a kaže i da je često bila bolešljiva i da čak ni ta činjenica nije uticala na dužinu njenog života. Priseća se i supruga koji je prema njoj bio izuzetno dobar i pažljiv, pa je možda, takođe po njenim rečima, i to jedan od razloga zašto je poživela tako dugo.     
 
 
Poštujući njenu izričitu želju da se ne fotografiše, objavljujemo samo njenu fotografiju sa suprugom Milanom iz mlađih godina. Želi, kako kaže, da ostane upamćen njen lik iz mladosti, kako je izgledala dok je svoje znanje prenosila učenicima, a bila je učiteljica mnogim generacijama, pa i nekim poznatim Zrenjanincima, novinarima, glumcima, lekarima. Između ostalih, seća se svojih učenika Branka Milićevića, popularnog "Kockice", i televizijskog novinara Miodraga Popova. Kaže i da je imala u razredima mnogo dece bez roditelja, naročito u posleratnim godinama, i da su je često mališani zvali "mamom", čime se posebno ponosi. 
- Nije se mnogo tada razmišljalo kolika je plata, a deca su mnogo više poštovala svoje učitelje - priseća se baka Tatjana. 
 
Baka Tanja Sekulić, koja danas ulazi u drugi vek života, ako možda nije najstarija naša živa sugrađanka, onda sigurno pripada malobrojnima koji su doživeli tako duboku starost u našem okruženju. Na njen stoti rođendan, nepotrebno je bilo šta drugo joj poželeti, osim da ostane krepka i razborita i u narednim godinama i poživi što je moguće duže...