Uručeni sertifikati polaznicima kursa o osnovnom poznavanju znakovnog jezika

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće danas su svečano uručeni sertifikati polaznicima kursa o osnovnom poznavanju znakovnog jezika koji su zaposleni u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i gradskim ustanovama kulture. Ovaj projekat, pod nazivom "Razgovarajmo rukama" realizovala je NVO "Centar za održivi razvoj 023", uz podršku i učešće Grada Zrenjanina i Organizacije gluvih i nagluvih Zrenjanin.   
 
Prisutnima su se obratili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Olivera Lisica, kao i Marija Mioković i Danijela Vujović, predstavnice NVO "Centar za održivi razvoj 023", da pi potom zamenik gradonačelnika i uručio sertifikate polaznicima.
 
 
Marija Mioković ističe da je projekat čiji je nosilac NVO "Centar za održivi razvoj 023" uspešno i u potpunosti realizovan.
- Dvomesečnu obuku je završilo dvadeset polaznika koji su u gotovo svakodnevnoj komunikaciji sa slušno oštećenim licima i smatram da smo ovim projektom načinili iskorak u radu javnog sektora grada i da će sada komunikacija sa takvim licima biti olakšana. Nadam se da će projekat doprineti i izjednačavanju marginalizovanih grupa stanovništva sa svim ostalim sugrađanima - navodi Miokovićeva. 
 
Obuka je obuhvatila 16 radionica, tokom kojih je obrađeno oko 500 znakova, koji se najčešće koriste u svakodnevnom životu, a edukaciju su sprovele Danijela Vujović, diplomirani surdolog i Gordana Grubački, tumač znakovnog jezika.
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac kaže da je Grad finansijski podržao projekat sa 200.000 dinara. On je istakao da je projekat "Razgovarajmo rukama" pravi primer dobre saradnje između nevladinog sektora i Gradske uprave.
- Na konkurs koji je raspisao Grad Zrenjanin ovim projektom konkurisala je NVO "Centar za održivi razvoj 023" i mi smo ga prepoznali kao veoma kvalitetnog i podržali njegovu realizaciju. Dvadeset polaznika kursa dobija danas sertifikate i mogućnost da komuniciraju s našim sugrađanima kojima je ovaj vid komunikacije jedini moguć. Grad Zrenjanin nastaviće da podržava slične projekte i nadam se i daljoj dobroj saradnji s ovom nevladinom organizacijom - poručuje Santovac.
 
Podsećamo, prilikom početka obuke o osnovnom poznavanju znakovnog jezika, Saša Santovac je naveo podatak da je organizacija gluvih i nagluvih u našem gradu osnovana 1949. godine, a danas broji oko 100 članova. 
 
 
Među polaznicima kursa su i zaposlene u Gradskoj upravi, Svetlana Grujić i Marica Balaž, zaposlene u Odeljenju za urbanizam, odnosno Gradskom uslužnom centru. Ističu da će im poznavanje osnova znakovnog jezika pomoći u komunikaciji sa strankama koje se obraćaju Gradskoj upravi, kao i da im savladavanje znakovnog jezika nije predstavljalo napor, već zadovoljstvo.
- Do sada su stranke s tim oblikom invaliditeta retko same dolazile u Uslužni centar i uglavnom su bile u pratnji tumača. Sada, kada znaju da i mi možemo s njima da uspostavimo osnovnu komunikaciju, možda će iskoristiti tu činjenicu i obraćati nam se samostalno - navodi Marica Balaž.