Edukacija za buduće fotografe

"Zrenjaninska škola fotografije" koja rad s polaznicima započinje u četvrtak u Kulturnom centru, osim što je osnovana u nameri da edukuje zainteresovane na koji način da pravilno fotografišu, odnosno prošire svoja dosadašnja znanja o ovoj veštini, ima nameru da očuva postojeću fotografsku građu i započne prikupljanje nove, kao verna svedočansta o našem gradu.
 
Program škole, čiji je predavač dugogodišnji fotoreporter gradskog nedeljnika "Zrenjanin" Jovan Njegović Drndak, namenjen je đacima osnovnih i srednjih škola i odraslima, radi sticanja teorijskih i praktičnih znanja u fotografiji, nakon čega se ostvaruje mogućnost za dobijanje licence za rad u fotografskoj struci.
 
 
Među veštinama i znanjima koje će mladi fotografi sticati jesu tehnike za obradu slika, korišćenje rasvete, tehničke karakteristike fotografske kamere u cilju kreativnog izražavanja, reportažni pristup situacijama i događajima kroz medij fotografije...
 
Prema Njegovićevim rečima ideja za fotografsku školu postoji već veoma dugo, ali se čekalo da se steknu svi neophodni uslovi za njenu realizaciju:
-"Zrenjaninska škola fotografije" nastalaje iz potrebe za negovanjem fotografske tradicije i očuvanja fotografske građe, radi obučavanja i podsticanja novih generacija za bavljenje fotografijom. Samostalno, ona je veoma interesantna, a u novinarstvu posebno, ima veoma važnu ulogu. Ona je sredstvo objektivnog i istinitog izveštavanja, oslikava društvo, fenomene, ličnosti, ali je istovremeno i njegova kritika, a kao takva, smatram da je nezamenljiva. Sa druge strane, više nego ikada ranije danas je u vremenu savremene tehnologije, fotografija podložna manipulacijama i zloupotrebama. Uostalom kolika je njena snaga, govori poznata izreka da fotografija govori hiljadu reči. O ovome ću više govoriti tokom samog kursa, kada će takođe biti reči o istoriji fotografije, kao i o praktičnim detaljima, poput načina rada fotografske kamere, ekspoziciji, blendi, žižnoj daljini, ISO vrednosti... - istakao je Njegović Drndak.
 
On je dodao i da će polaznici steći osnovna znanja o kompoziciji slike, digitalnoj, kreativnoj i reportažnoj fotografiji, najavljujući i gostujuća predavanja stručnjaka.
 
Nakon predavanja i vežbi, "Zrenjaninska škola fotografije" predvidela je i polaganje završnog ispita, iz praktičnog i teorijskog dela nastavnog programa.