Prijem za tehnološke inovatore iz Zrenjanina - članove tima ''Vek''

U Gradskoj kući u Zrenjaninu juče je priređen prijem za inovatore iz našeg grada, članove tima "Vek", koji su učestvovali na takmičenju "Najbolja tehnološka inovacija 2015." u organizaciji Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije. Domaćin prijema bio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić. On je objasnio da se Grad Zrenjanin prošle godine uključio u promovisanje tog takmičenja i naglasio da su tehnološke inovacije veoma potrebne Republici Srbiji.
 

- Zahvaljujući tom takmičenju, inovacije brzo stižu i do korisnika i od ideje se pretvaraju u konkurentan proizvod na tržištu. Timovi iz našeg grada ostvarivali su i prethodnih godina dobre plasmane i postizali uspeh. Nadamo se da će i za ovu inovaciju, tima "Vek", vladati interesovanje kao i za neke prethodne, a mi im upućujemo zahvalnost što su svoju inovaciju primenili u zrenjaninskoj bolnici, čime su pomogli i Gradu Zrenjaninu. Čast nam je i što je danas naš gost profesor Maksimović iz Beograda, stručnjak koji učestvuje i u realizaciji velikih državnih projekata i kog angažuju i inostrane kompanije - kazao je Radišić.
 
Značajnije od činjenice da su na takmičenju osvojili 15 mesto, u konkurenciji 124 prijavljena tima iz Srbije i Republike Srpske jeste to što je njihova tehnološka inovacija pod imenom "Procedura za određivanje veka energetskih postrojenja i drugih konstrukcija" već zaživela u praksi. O tome su govorili članovi tima "Vek", ali i predstavnik zrenjaninske Opšte bolnice "Đorđe Joanović", gde je ta inovacija na najbolji način našla primenu. 
 
 
Rukovodilac tima "Vek", profesor na Visokoj školi strukovnih studija u Zrenjaninu Milenko Stašević, kaže da je njihova inovacija primenjiva na našem tržištu. Zadovoljan je i plasmanom na takmičenju, a želja mu je da se javnost u što većoj meri upozna s mogućnostima primene i značajem inovacije.
   
Osim profesora Staševića, članovi "Veka" su i prof. dr Stevan Maksimović, prof. dr Božidar Rajnović i dipl. inž. Miljan Stašević. Prof. dr Stevan Maksimović dolazi sa Vojnotehničkog insituta i Vojne akademije u Beogradu i jedan je od vodećih naših stručnjaka u oblasti razvoja metoda za analize čvrstoće struktura od višeslojnih kompozitnih materijala. Dugi niz godina uključen je u aktivnosti procene veka trajanja konstrukcija.
- Naša metoda nudi proračunske procene veka trajanja energetskih postrojenja i drugih konstrukcija, bez razaranja i rasturanja pojedinih sklopova konstrukcija. Iz doktorske disertacije jednog našeg kolege je proisteklo i tehničko rešenje, a to i slična rešenja su već primenjena na termoelektrane, turbine u postrojenjima u Kolubari, Bitolju, a ove metode se koriste i za produženje životnog veka aviona. Praktično, to znači da, kada imate metode koliko postrojenje može pouzdano da funkcioniše, možete odložiti njegovo zaustavljanje ili kupovinu novog. Samim tim, osim pouzdanosti u radu, prisutna je ušteda finansijskih sredstava - navodi prof. Maksimović.
 
 
Rukovodilac sektora energetike u zrenjaninskoj bolnici, mr Novica Hornjak, ističe da je inovacija našla primenu u svim slučajevima termoenergetskih postrojenja, pa i u kotlarnici u Opštoj bolnici "Đorđe Joanović".
- S obzirom da su u bolnici u funkciji dva parna kotla proizvedena sedamdesetih godina prošlog veka, bilo je neophodno odrediti njihov dalji funkcionalni radni vek. Na osnovu neinvenzivne metode stručnjaka iz tima "Vek", moguće je predvideti životni vek i ovakvih termoenergetskih postrojenja koja su još uvek u radu. U situaciji u kojoj bolnica raspolaže sa starom opremom, adekvatnim procenama radnog veka te opreme ona se u daljem radu može pouzdanije i efikasnije koristiti - objašnjava Hornjak.    
 
Bitno je napomenuti i da je ova tehnološka inovacija tima "Vek" u zrenjaninskoj bolnici primenjena  besplatno.