Put do Rija rvače vodi preko Zrenjanina

Odlukama Svetske rvačke federacije i Rvačkog saveza Srbije, Zrenjanin će, od 14. do 17. aprila, biti domaćin Kvalifikacionog Evropskog predolimpijskog turnira u rvanju grčko-rimskim i slobodnim stilom, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Tim povodom, danas je u hotelu "Srbija" u Beogradu održan prvi sastanak Organizacionog odbora turnira, na kom su izabrani predsednik i članovi tog tela, usvojen Pravilnik o radu i Elaborat takmičenja i predstavljen Zrenjanin, kao grad domaćin. 
 
 
Za predsednika Organizacionog odbora turnira jednoglasno je izabran gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić. Za direktora turnira, takođe jednoglasno, izabran je generalni sekretar Rvačkog saveza Srbije Milan Jelić. U Organizacioni odbor, kao potpredsednici, ušli su predstavnik Ministarstva omladine i sporta Mirko Kantar i predstavnik Olimpijskog komiteta Srbije, Vladimir Vukićević, a članovi su postali predstavnici nacionalnog rvačkog saveza i Rvačkog kluba "Proleter" Zrenjanin Ivica Dujmić, Zoran Mijić, Dragan Vulešević, Ljubiša Samardžić, Dejan Dragin i Darko Velisavljev. Sekretar turnira je Jadranka Bukejlović, sekretar RK "Proleter". 
 
U ime Rvačkog saveza Srbije prisutne je pozdravio predsednik Željko Trajković, rekavši da je naša zemlja dobila mogućnost da organizuje ovaj kvalifikacioni turnir, a da je za domaćina izabran Zrenjanin, koji se već dokazao uspešnom organizacijom niza međunarodnih rvačkih takmičenja. Izbor na naš grad pao je i zbog toga, naglasio je Trajković, što rvački sport u Zrenjaninu ima dugu i uspešnu tradiciju, publiku koja ga dobro poznaje i prati, odlično organizovan rvački klub, kao i odgovarajuće sportske kapacitete za takvo takmičenje.
 
 
- Zrenjanin je tradicionalno dobar organizator i to se pokazalo više godina unazad. Ono što očekujemo u sportskom segmentu ovog turnira jeste da rvački sport u Srbiji ispuni bar još jednu ili dve olimpijske norme i da se još neko pridruži našem Davoru Štefaneku, koji je već obezbedio nastup na Olimpijskim igrama. Verujem da naši sportisti, uz podršku domaćih navijača u "Kristalnoj dvorani", uz dobru infrastrukturu koju ima grad Zrenjanin, mogu da dođu do toliko željene olimpijske norme – izneo je svoja očekivanja Trajković. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić zahvalio se rukovodstvu Rvačkog saveza Srbije koje je prepoznalo Zrenjanin kao dobrog domaćina i poverilo mu organizaciju ovog turnira.
- Mi ćemo se potruditi da to poverenje opravdamo. Sigurno je da nam je značajno što se jedan tako velik i značajan turnir održava u Srbiji, a posebno nam je drago što će domaćin biti baš Zrenjanin. Mi imamo sve preduslove da to bude dobro organizovano, imamo iskustva sa sličnim takmičenjima, tako da očekujem kvalitetan turnir, dobre borbe i naravno, da Srbija dobije još kojeg putnika za Rio - naglasio je  Janjić. 
 
 
Očekuje se da na Kvalifikacionom Evropskom predolimpijskom turniru u Zrenjaninu nastupi više od 500 takmičara iz 35 zemalja. Direktor turnira Milan Jelić izneo je očekivanja da će turnir doprineti što boljoj prezentaciji Republike Srbije i Grada Zrenjanina. 
- Svi zajedno očekujemo da će takmičenje proteći na najboljem mogućem nivou. Podsetiću da su propozicije takve da prva dva takmičara u svakoj kategoriji, dakle oni koji se plasiraju u finalnu borbu, idu direktno na Olimpijske igre, a iskreno se nadam da će među njima biti i naših takmičara – kazao je Jelić. 
 
 
Nakon završetka oficijelnog dela sednice Organizacionog odbora, direktor Turističkog centra grada Zrenjanina i istaknuti rvački poslenik Dragan Vulešević predstavio je Zrenjanin, njegove potencijale, rvačku tradiciju i sportsku infrastrukturu, a sve to pratilo je i prikazivanje promotivnog filma o našem gradu.