Santovac i Vlačić u Botošu: primer uspešne inkluzije Roma

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i član Gradskog veća za resor obrazovanja Slaviša Vlačić posetili su danas naseljeno mesto Botoš, primer dobre prakse inkluzije Roma u oblasti obrazovanja, ali i celokupnog društvenog života sela. Upravo iz tog razloga Santovac i Vlačić posetu Botošu počeli su u osnovnoj školi "1. oktobar", gde učenici romske populacije čine oko 20% od ukupnog broja učenika i s uspehom se uključuju u sve nastavne aktivnosti.  
 
 
Santovac je naglasio da je rad u ovoj školi jedan od jasnih pokazatelja na koji način je Grad Zrenjanin uključen u proces inkluzije Roma.
- Veoma je značajno da kada ovde uđete u bilo koji razred, deca se ne razlikuju, imaju ista prava i postižu iste rezultate. Cilj nam je da u svim sredinama gde ima pripadnika romskog naroda oni budu tretirani na ovakav način i da im se posveti pažnja kao što se to čini u Botošu. Gradska uprava Zrenjanin ulaže i u ovakav vid obrazovanja, ali i ovakav vid odnosa prema svim svojim građanima. Želimo da privučemo investitore i razvijemo infrastrukturu i u gradu i u naseljenim mestima, ali ulažemo i u naše stanovništvo, našu decu, čime stvaramo bolje uslove za budućnost i razvoj – kazao je zamenik gradonačelnika. 
     
 
Slaviša Vlačić je rekao da je današnja poseta realizovana, između ostalog, da bi se sagledalo na koji način lokalna samouprava može da podrži dobar vaspitno-obrazovni rad u školi u Botošu.  
- Da je to tako potvrđuju i najviše ocene eksterne evaluacije, koje sprovodi Školska uprava, kao i nagrada "Đorđe Natošević" koju je ova škola dobila. Posetu i ovoj i drugim školama organizujemo kao deo naših redovnih aktivnosti – napomenuo je Vlačić.
 
Direktorka škole "1. oktobar" Staša Velisavljev iznosi podatak da školu pohađa 153 učenika i da se u njoj, u saradnji s lokalnom samoupravom, Pokrajinskim sekreatrijatom za obrazovanje i drugim institucijama i organizacijama, sprovodi više projekata.
- Poslednji koji smo realizovali, a tiče se inkluzije, jeste projekat "Moje je tvoje je naše", gde smo želeli da kroz zajedničke aktivnosti sve dece od škole napravimo mesto u kom je svakome lepo i gde se čovek prepoznaje po svojim vrednostima, a ne odakle je i kome pripada. To smo i postigli, što je vidljivo po atmosferi u kojoj se igramo, družimo i radimo i gde svako dete ima najbolje uslove da ispolji ono što je najvrednije u njemu – ističe direktorka Velisavljev.      
 
Saša Santovac podsetio je da na teritoriji Grada Zrenjanina ima oko 2500 pripadnika romskog naroda, koji žive u 670 porodica. Dodao je da je Grad Zrenjanin, tokom proteklih godinu dana, intenzivno radio na projektu edukacije Roma po pitanju primarne zdravstvene zaštite. 
- Ono što je još važnije i što smo zacrtali u našim planovima, to je formiranje komisije za izradu akcionog plana inkluzije romskog naroda i cilj nam je da u toku ove godine izradimo Akcioni plan, koji se svodi na pet segmenata: obrazovanje, primarnu zdravstvenu zaštitu, stanovanje, socijalnu zaštitu i zapošljavanje. Želja nam je da pripadnici tog naroda žive kao i svi ostali stanovnici, što je u Botošu u velikoj meri već i ostvareno – zaključio je Santovac.  
 
 
Romi su danas učestvovali i u akciji uređenja sela, koju realizuje Savet MZ Botoš. Predsednik Saveta, Branislav Lazić, ističe da je saradnja s Romima u selu izuzetno dobra i da se oni, zajedno sa ostalim stanovništvom, uključuju u sve seoske aktivnosti. 
- Svi ovde zajedno živimo, pokušavamo da budemo kao jedna porodica i svima nam je u interesu da doprinesemo razvoju našeg sela – naglašava Lazić. 
 
 
Današnju posetu Botošu, Santovac i Vlačić završili su obilaskom porodičnog domaćinsta Pere Vukova, zamenika predsednika udruženja Roma u tom selu, odnosno, kako oni vole da kažu – zamenika Romskog kneza. U prijatnoj atmosferi obostrano je ocenjeno da Grad Zrenjanin čini dosta napora kako bi generalno poboljšao život Roma i u gradu i u selima, ali i da oni Romi koji su imućni, dobrostojeći i bave se određenim stalnim poslovima, takođe mogu sa svoje strane doprineti uspehu tih aktivnosti, kako sopstvenim primerom, tako i animiranjem svojih sunarodnika.