Studijska poseta Zrenjaninu predstavnika opštine Preševo i upoznavanje s radom GIS

U studijskoj poseti Zrenjaninu juče je boravila delegacija iz najjužnije opštine u Republici Srbiji - opštine Preševo. Tema posete bilo je upoznavanje s primerom dobre prakse u oblasti rada Geografskog informacionog sistema - GIS, a poseta je realizovana u okviru razvojnog programa "Evropski progres". To je najveći razvojni program u Republici Srbiji koji se usredsređuje na određeno područje, a ima za cilj da podrži održivi razvoj 34 lokalne samouprave na jugoistoku i jugozapadu zemlje.
 
 
Sredstva za realizaciju Programa obezbeđuju dva velika donatora – Evropska unija i vlada Švajcarske – zajedno sa Vladom Republike Srbije, a korisnicima se pruža finansijska, tehnička i savetodavna podrška. Program sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU) pri Ministarstvu finansija RS.
 
Grad Zrenjanin uveo je GIS u praksu pre pet godina i u od tada je sistem višestruko unapređen, tako da danas predstavlja značajan alat i pomoć u različitim oblastima urbanizma, planiranja, merenja i snimanja terena, svakodnevnog informisanja. Od početnog projekta implementiranog samo na područje industrijskih zona, GIS danas obuhvata teritoriju celog grada i više različitih mapa, dostupnih i najširoj javnosti na portalu GIS, u okviru internet sajta Grada Zrenjanina.
 
 
Tokom boravka u Zrenjaninu, višečlana delegacija opštine Preševo imala je priliku da se upozna s radom Gradske uprave i da dobije sve neophodne informacije u vezi sa izradom GIS. U ime Grada Zrenjanina pozdravio ih je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, a s hronologijom uspostavljanja GIS u Zrenjaninu i njegovim funkcionisanjem i primenom upoznao ih je koordinator GIS centra Gradske uprave Miodrag Bogunović.
 
Opština Preševo poslednjih meseci je najviše prisutna u medijima po svakodnevnom prihvatu hiljada migranata na ulazu u našu zemlju, ali se uključuje i u različite razvojne programe finansirane od strane međunarodnih institucija. Jedan od tih programa jeste upravo uvođenje Geografskog informacionog sistema. Nakon studijske posete Zrenjaninu, predstavnici Preševa izrazili su uverenje da će im iskustva našeg grada u razvoju GIS, s kojima su se upoznali, korisno poslužiti u nameri da taj projekat zaživi i u njihovoj opštini.