Turistički potencijali Zrenjanina predstavljeni na 38. Međunarodnom sajmu turizma

U Beogradu je juče otvoren 38. Međunarodni sajam turizma, koji je ove godine okupio rekordan broj učesnika i izlagača. Najveću turističku manifestaciju u ovom delu Evrope svečano je otvorio premijer Srbije Aleksandar Vučić, a očekuje se da će je posetiti preko 75 hiljada posetilaca. Pod sloganom "Gde još niste bili?" u šest izložbenih hala predstaviće se najznačajnije turističke organizacije, agencije, turoperatori, hoteli, planinski centri, banje, jezera, gradovi, regije i zemlje sa svih kontinenata. Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma je Slovenija, sledeće godine će to biti Crna Gora, a po prvi put se na ovoj smotri predstavljaju Namibija i Malezija.
 
 
Danas, drugog dana Sajma, u nizu pojedinačnih programa i promocija, predstavljeni su i turistički potencijali Grada Zrenjanina. Tradicionalno, Turistički centar Grada Zrenjanina i Grad Zrenjanin na svom štandu nude mnogobrojnim posetiocima Sajma turizma sve ono što naš grad i okolinu preporučuje kao turističku destinaciju – od gastronomskih specijaliteta, poziva na "Dane piva", etno manifestacije, do lovnog, ribolovnog, kongresnog, sportskog i drugih vidova turizma. Zrenjanin i njegove potencijale promovisali su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima i direktor JP "Turistički centar Grada Zrenjanina" Dragan Vulešević, uz svesrdnu pomoć glumaca NP "Toša Jovanović" Nataše Luković i Prvoslava Zakovskog i muzičku podršku "ABBA Real Tribute benda". Nije izostala ni prodaja suvenira, ali i najava nekih novih potencijalnih turističkih sadržaja u našem gradu, kao što je "Muzej piva". 
 
 
 
Obraćajući se prisutnim gostima na štandu Grada Zrenjanina, posetiocima Sajma i brojnim predstavnicima  medija, gradonačelnik Čedomir Janjić je istakao da je turizam nedovoljno iskorišćeni resurs, ne samo grada Zrenjanina, nego i cele Srbije.
- Iz tog razloga raduje me kada vidim ovakav Sajam i ovakvu atmosferu i grad Zrenjanin misli da u oblasti turizma ima dovoljno prostora za razvoj. Prošle godine smo napravili veliki pomak, ne samo dobrom organizacijom i velikom posetom našim "Danima piva", već i time što smo različite manifestacije organizovali i tokom cele godine. Mnogo Zrenjaninaca pratilo je koncerte u centru grada, ali nas raduje i što je tom prilikom bilo dosta gostiju sa strane, s namerom da se dobro provedu – rekao je Janjić i dodao da gradu nedostaju smeštajni kapaciteti. 
 
 
- Prepoznali smo to kao problem i već ove godine biće otvoreno nekoliko novih objekata za smeštaj u našem gradu. Radimo mnogo na širenju i sportskog turizma, imamo staru halu, novu "Kristalnu dvoranu", ove godine počeće izgradnja Paraolimpijskog trenažnog centra u Zrenjaninu, jedinog u regionu, otvorićemo jedan od tri golf-centra u našoj zemlji, po čemu će se naš grad takođe prepoznavati, ali nam je najvažnije da nastavimo kako smo krenuli s organizacijom "Dana piva". Ove godine oni će trajati dan duže, dakle šest dana, i cilj nam je da ih poseti više od pola miliona ljudi – naglasio je gradonačelnik.
 
 
 
Direktor  JP "Turistički centar Grada Zrenjanina" Dragan Vulešević kazao je da je Sajam turizma najbolje mesto da se porazgovara o onome što je urađeno u prethodnom periodu i za dogovor o onome što se planira za budućnost.
- Pokazali smo i ovim štandom kako gledamo na turizam u gradu Zrenjaninu, dakle, pozvali smo mnoge, jer ne mislimo da su turizam i turistička karta grada Zrenjanina javno preduzeće "Turistički centar". Ovde su i ugostitelji, "Banatske vredne ruke", vinari, medari, svi oni čine ukupnu turističku sliku Zrenjanina i svi po nešto nude onima koji žele da dođu u naš grad. Protekla godina za nas je bila vrlo uspešna i naročito nam je drago što je bila prepoznata i što smo zaslužili nekoliko vrednih nagrada i na republičkom i na pokrajinskom i na gradskom nivou – istakao je Vulešević i kao najznačajniju pomenuo nagradu za najbolju manifestaciju u Republici Srbiji u 2015. godinu, koju su zaslužili upravo "Dani piva".
- U konkurenciji Guče, Bir Festa i mnogih drugih manifestacija održanih u to vreme u Srbiji, "Dani piva" su proglašeni za najbolju i mi smo na to ponosni – dodao je. 
 
 
 
Ovogodišnji slogan kojim je naš grad predstavljen na 38. Međunarodnom sajmu turizma glasio je "Zrenjanin – ponesi uspomenu", s akcentom na promovisanje manifestacija "Dani piva", "Banatske vredne ruke" i "Soundlovers". Promociji turističkih potencijala Zrenjanina prisustvovali su danas i načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, pomoćnici gradonačelnika David Dimkić i Ivan Dević, kao i  članovi Gradskog veća Radiša Dupljanović i Dragomir Radovanac.  Štand Grada Zrenjanina obišli su i brojni novinari, turistički radnici, medijske ličnosti, predstavnici drugih gradova i regiona koji učestvuju na Sajmu turizma i velik broj posetilaca te manifestacije.