Umetnička scena grada izlaže u Galeriji

U Savremenoj galeriji sinoć je otvorena izožba 33 umetnika iz grada "Zrenjaninska umetnička scena 2016 - Perspektive".
 
Ovom prilikom pred ispunjenim salonom Galerije govorili su direktor Igor Dostanić, kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev i gradonačelnik Čedomir Janjić, a samu svečanost otvaranja izvođenjem klasičnih kompozicija uveličali su učenici MŠ "Josif Marinković".
 
 
Ovo je prvi put posle 17 godina da Savremena galerija Zrenjanin otvara kolektivnu izložbu ovdašnjih autora istakla je kustoskinja, dodajući da je na ovoj izložbi primetno da u gradu postoje različite generacije umetnika: onih koji su karijeru počeli 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, pa sve do najmlađih koji Akademiju završavaju poslednjih godina, što govori u prilog tome da u Zrenjaninu postoji očuvana slikarska tradicija:
- Izrazi umetnika na ovoj izložbi su različiti, ali preovlađuju klasične teme poput portreta, figura, pejzaža i apstraktne umetnosti. Takođe, mediji kojima se umetnici koriste su uglavnom klasični - akvarel i crteži, dok su kod umetnika mlađe generacije primetne savremenije umetničke tendencije, nezavisno od medija kojim se koriste - objasnila je Lambić Fenjčev.
 
 
Prema njenim rečima, ova izložba pokazuje koje teme i motivi zaokupljaju naše umetnike, koje su to njihove lične ispovesti, uspomene i emocije, a takođe je ovu izložbu moguće posmatrati i kao fragmente vremena i društva u kome živimo, ali i kroz nju saznati kakve su perspektive zrenjaninske umetničke scene. 
 
Naglašavajući da Grad veliku pažnju usmerava na razvoj kulture u Zrenjaninu gradonačelnik Janjić je otvarajući izložbu "Perspektive" rekao:
- Iz budžeta grad 7% je opredeljeno za kulturu na šta sam veoma ponosan, a ova izložba je samo još jedna potvrda onoga što radimo, jer od ‘99. godine nije bilo kolektivne izložbe naših umetnika u Savremenoj galeriji, kao što je izložba "Perspektive".
 
 
Gradonačelnik je ukazao na to da su ustanove kulture takođe ponuda Grada Zrenjanina, te sudeći prema postavkama i predavanjima koje organizuju Muzej, Istorijski arhiv i Galerija, jasno je da imaju da prezentuju obilje zanimljivog sadržaja.