Vojvođanski duvači po deseti put nastupili u Zrenjaninu

U Velikoj sali Kulturnog centra u Zrenjaninu juče je održan jubilarni, deseti po redu Vojvođanski brass festival. Učesnike je pozdravio i festival otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Duško Radišić.
 
Publici su se predstavili učenici i učenice Odseka limenih duvača muzičkih škola iz Vojvodine, kao i studenti i studentkinje Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.
 
 
Na programu su bila dela Mocarta, Betovena, Čajkovskog, Bartoka, kompozicije popularne evergin muzike, džez standardi i starogradska muzika.
 
Vojvođanski brass festival svake godine tradicionalno organizuju Gradski duvački orkestar Zrenjanin, Aktiv limenih duvača muzičkih škola Vojvodine, Muzička škola "Josif Marinković", Kulturni centar Zrenjanina, uz podršku Svetske asocijacije duvačkih orkestara WASBE (Word Association for Symphonic Bands and Ensembles), čiji je aktivan član i zrenjaninski Gradski duvački orkestar.
 
 
Direktor WASBE za Srbiju i predsednik Upravnog odbora GDO Zrenjanin Branislav Gagić kaže da je ovo jedini festival ovakvog tipa za limene duvače u Vojvodini i šire.
- Upravo iz tog razloga redovni učesnici ove smotre su učenici limenih duvačkih odseka iz svih vojvođanskih muzičkih škola i studenti Akademije muzičke umetnosti iz Novog Sada. Festival je revijalnog karaktera i samim tim svi koji na njemu nastupaju su pobednici - ističe Gagić.
 
 
Svojevremeno, kada je pokrenut i prvi put održan Vojvođanski brass festival, 2007. godine, istaknuto je da je njegova ideja da okupi sve mlade muzičare na limenim duvačkim instrumentima, od najmlađeg školskog uzrasta do akademije. Ovakav festival, rečeno je tada, najbolja je prilika da se otprati razvojni put jednog takvog limenog duvača.