Zrenjanin u akciji ''I ja se borim'', za decu obolelu od raka

Skupom u centru Zrenjanina danas je obeležen Svetski dan dece obolele od raka. U organizaciji Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) i Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" održan je prigodni program, a put neba pušteno je preko stotinu balona, kao    podrška deci koja se leče i u znak sećanja na one koji nisu uspeli da savladaju bolest. Grad Zrenjanin uključio se tako u akciju na nacionalnom nivou "I ja se borim", šireći mrežu podrške i pomoći deci oboleloj od raka. 

 
 
 
Posetioci su imali priliku da kupe balone i druge promotivne artikle, a sva sredstva prikupljena tokom akcije biće usmerena na projekat izgradnje dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu koje je od svih pet dečjih odeljenja u Srbiji u najlošijem stanju. Osim u Zrenjaninu, baloni podrške pušteni su u još 20 gradova Srbije: Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Smederevu, Čačku, Ivanjici, Subotici, Šapcu, Rumi, Novom Pazaru, Smederevskoj Palanci, Leskovcu, Bačkoj Palanci, Požarevcu, Valjevu, Vranju, Aleksincu, Pirotu i na Ubu, s istom porukom: "I ja se borim". Ovom prilikom postavljeni su i posebni foto ramovi sa velikim zelenim rukavicama popularnog animiranog superjunaka Hulka u kojima su se posetioci fotografisali i delili fotografije na svojim društvenim mrežama. Organizovan je i muzički deo programa u kom su nastupili perkusionisti "Ritam duše", učenici OŠ "Josif Marinković" iz Novog Bečeja.

 

 
 
Prisutnima su se obratili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i roditelji dece obolele od raka, Novka Tomić i Milena Markov. Radišić je rekao da je Grad Zrenjanin podržao ovu akciju i da će to činiti i ubuduće. Grad je simbolično kupio 50 balona, kao i sav promotivni materijal koji je preostao nakon akcije, a pomoći će i na druge načine.

- Želimo da svi zajedno danas podržimo naše male borce i njhove roditelje koji prolaze kroz teške trenutke lečenja. Zaključili smo i da nije samo 15. februar dan kada treba da se setimo ove opake bolesti kod dece, već da svakog dana, i kao roditelji, treba da stanemo jedni uz druge i ojačamo one koji se bore s bolešću. Pozvali smo i udruženja roditelja da nam se obrate za bilo koji vid pomoći, da vidimo na koji način im možemo pomoći i kako da ih povežemo s drugim institucijama ili udruženjima – naglasio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.         

 

 
 
Počasni predsednik i osnivač NURDOR-a Novka Tomić je majka izlečenog deteta Vuka i kaže da je današnja akcija zamišljena kako bi se privukla pažnja javnosti, pojedinaca i društveno odgovornih kompanija da pomognu deci oboleloj od raka, kao najugroženijoj populaciji trenutno u Srbiji. Ona je, kao izuzetno dobru vest, pozdravila prihvatanje predloga zakona da se roditeljima dece obolele od raka omogući puno plaćeno odsustvo sa posla tokom celokupnog trajanja lečenja dece.

- Po zakonu sada je maksimalni broj dana koji možete da provedete na bolovanju četiri meseca, što je potpuno nedovoljno, i majke uglavnom ostaju bez posla. Najčešće oboljenje ovog tipa kod dece, akutna leukemija, leči se najmanje dve godine. S obzirom da su i druge zemlje u okruženju to na naeki način rešile, očekujem da će se i u budžetu Republike Srbije pronaći sredstva neophodna roditeljima u tako teškoj situaciji – rekla je Novka Tomić.     

 

 
Jelena Đorđević Perc, stručni saradnik za odnose s javnošću GNB "Žarko Zrenjanin" kaže da ta ustanova dve godine sarađuje s udruženjem NURDOR i da se ove godine velik broj naših sugrađana odazvao pozivu da podrži akciju. Ona je, ujedno, uputila i poziv svima da posete predstojeći Osmomartovski sajam knjiga u biblioteci u okviru kog će NURDOR organizovati humanitarni bazar.

- Suština i jeste u tome da ako svi učnimo bar po malo, zajedno ćemo značajno pomoći. Odustati iz nekog razloga zato što su nam moći, možda, male, gore je od bilo kakvog nečinjenja. Iz tog razloga se akciji i čitavoj mreži priključila i naša biblioteka, kako bismo uradili onoliko koliko mi možemo. Pozivamo i sve one koji u gradu mogu da učine više, jer je mališanima koji se bore sa opakom bolešću i njihovim roditeljima, potrebna sva naša ljubav, podrška i pomoć – istakla je Đorđević Perc.

 

Uprkos kišovitom vremenu, naši sugrađani došli su danas u centar grada, kako bi kupovinom balona i promotivnog materijala podržali akciju, a među njima je bio i Zoran Kostić – Cane, frontmen popularne grupe "Partibrejkers", koji je, uz druge poznate javne ličnosti, i jedan od promotera akcije "I ja se borim" na nacionalnom nivou.