Ministar Antić otvorio je bioenergetsko postrojenje u Botošu: Kompletan 'zeleni' sistem

Danas je Ministar rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije Aleksandar Antić otvorio elektranu „Bioelektra“ u Botošu, prvu fabriku za proizvodnju električne energije iz bioplina na bazi biomase različitog porekla u ovom regionu. U prvoj fazi investicija je vredna 2,5 miliona evra, a podržala ju je Vlada Kraljevine Holandije sa 688.000 evra i grantom od 275.000 dolara finansiranim kroz projekat „Smanjivanje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“. od strane Globalnog fonda za životnu sredinu, koji sprovodi UNDP Organizacija u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

 

 

Elektranu je izgradila kompanija „Bioelektra“ Botoš, u vlasništvu Branislava Pomoriškog, kao nastavak aktivnosti kompanije „Mladost“ iz istog sela, koja obrađuje oko hiljadu hektara zemlje, uključujući dve žetve, zahvaljujući vrlo dobrim i funkcionalan sistem za navodnjavanje. Razvoj elektrane obuhvata tri faze, od kojih je svaka snage 600 kW, sa očekivanjima godišnje proizvodnje električne energije svake faze od oko 5 miliona kW. Kao primarni proizvod elektrana će proizvoditi električnu energiju koju uzima EPS, a sekundarna proizvodnja biće energija za grejanje koja se koristi za grejanje ili hlađenje i proizvodnja visoko kvalitetnih organskih đubriva. Sirovine obezbeđuje sama kompanija ili kooperativni proizvođači.

 

 

Otvarajući ovaj veoma važan objekat, ministar Aleksandar Antić rekao je da je u pitanju zaista inteligentan projekat sa nula otpada “.

- U stvari, imamo zemlju od nekoliko stotina hektara, sa poljoprivrednom proizvodnjom i sistemom za navodnjavanje, sa dve žetve, tako da postoji dovoljno biomase koja, ne utičući na ceo sistem, pruža materijale neophodne za rad jedne takve elektrane - rekao je Ministar.

 

- Imamo električnu energiju kao glavni proizvod, a takođe grejnu energiju i organska gnojiva kao nusproizvode koji se koriste za isto tlo. To znači da imamo kompletan krug koji je savršen primer veze između "zelene energije" i "zelene ekonomije". Podržaćemo takve projekte - rekao je Antić.

 

 
On je dodao da, iako je to mala elektrana, važna je kao pilot projekat koji bi mogao da bude primer celoj Srbiji koji bi doprineo ciljevima naše zemlje koja kao članica Energetske zajednice jugoistočne Evrope ima obavezu da obezbediti 27% ukupne proizvodnje energije iz alternativnih izvora do 2020. godine.

 

 

Otvaranju je prisustvovao njegova ekselencija, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, Hendrik van den Dol, koji je rekao da elektrana liči na neki pogon naučne fantastike “.

 

- Ovo je odličan primer onoga što inovativna Holandska tehnologija može da donese Srbiji. Imamo postrojenje koje će u budućnosti proizvoditi više MW i ovo je primjer onoga što svi radimo u Holandiji i kako to radimo. Riječ je o održivosti, ekonomiji kruga, recikliranju, zapravo o inovativnom ekonomskom razvoju. Imali smo sredstva izdvojena za takav projekat i ovde, u preduzeću „Mladost“, i zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike na čelu sa Aleksandrom Antićem podržali smo ovaj projekat pokazujući da se takvi projekti mogu sprovoditi i u Srbiji. Sa druge strane želeli smo da podržimo srpsku privredu i energetski sektor da postane održiviji i efikasniji - objasnio je ambasador iz Holandije.

 

 

Pomoćnik gradonačelnika grada Zrenjanina Duško Radišić naglasio je da je investicija važna iz više razloga.
- Naša lokalna samouprava podržava ovakvu proizvodnju energije, uključujući opciju grejanja staklenih kuća, tj. za novi krug proizvodnje kao i javne zgrade, u ovom slučaju školu Botoš i novu sportsku dvoranu, hotel koji ponovo radi. Plan je izgradnja novih turističkih kapaciteta i bazena. Sve je to deo naše šeme za razvoj ruralnih područja, obezbeđivanje novih radnih mesta, unapređenje infrastrukture i zaustavljanje migracija stanovništva iz ruralnih područja - rekao je Radišić.

 

 

Ceremoniji otvaranja bioelektrane u Botošu prisustvovali su i predstavnici holandske kompanije „Domaćin“, izvođač radova i predstavnici Erste banke, lidera u finansiranju aktivnosti alternativnih energenata, kreditnom podrškom izgradnji bio elektrana.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3934/Botos_Energana_3.jpg