Sinoć otvoren Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević otvorila je sinoć, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ , 68. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine.

 

 

Ona je istakla da važnost ovog festivala potvrđuje već samo njegovo trajanje „jer kada nešto uspeva da traje i pretraje 68 i dobrih, ali i manje dobrih godina, znači da je važno, da je čvrsto utemeljeno i da u kontinuitetu održava ono što je najvažnije – visok umetnički nivo pozorišta i predstava koje se na njemu okupljaju i, naravno, takmiče za renomirana priznanja“.

 

 

 

Naglasivši da nije ni čudno što upravo Vojvodina ima jedan ovakav festival, ona je podsetila da je baš u njoj osnovan najstariji profesionalni teatar u srpskom narodu - Srpsko narodno pozorište – i podsetila da se njena ukupna pozorišna tradicija meri decenijama i vekovima.

- To ne važi samo za Novi Sad, nego i za Vršac, Pančevo, Zrenjanin, Suboticu, Sombor... I nije reč o makar kakvoj tradiciji, već o tradiciji velikih dramskih pisaca, sjajnih glumaca, nezaboravnih predstava - kazala je Miloševićeva.

 

 

 

Baš zbog toga, prema njenim rečima, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama na čijem sam čelu, ali i cela Pokrajinska vlada, kao jednu od svojih najvažnijih obaveza doživljavaju podršku upravo negovanju i čuvanju te tradicije, a kao posebnu boju zrenjaninske pozorišne smotre ona je izdvojila to što su, pored predstava za odrasle, zastupljene i predstave za decu, i „što će se teatarska čarolija koja će, narednih dana, sigurno razigrati ovaj prelepi grad, čuti na više jezika“.

- Sve je to Vojvodina koju zajedno volimo i želimo da učinimo boljom, skladnijom i srećnijom - dodala je Miloševićeva, poželevši glumcima da budu nadahnuti i razigrani, publici da uživa u predstavama koje slede i da ne štede dlanove, a onim koji će , na kraju, poneti nagrade ove teatarske smotre, da na njih budu ponosni.

 

 

 

Učesnike festivala pozdravili su i direktor zrenjaninskog pozorišta Ivan Francuski i  gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da u ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime svim učesnicima festivala poželi prijatan boravak, pre svega u našem gradu i sali, najstarijoj pozorišnoj dvorani u Srbiji, koja će naredne godine obeležiti punih 180 godina od izgradnje. 

- Zrenjanin će, u nedelji pred nama, biti centar vojvođanske, a neću pogrešiti ako kažem, i srpske pozorišne scene. Vojvođanska profesionalna pozorišta, uz prestonička, oduvek su prednjačila kada je publici trebalo doneti i preneti nove teatarske tendencije, pratiti savremena kretanja, biti aktuelan, provokativan, zanimljiv, ali i konkurentan i visoko vrednovan - kazao je on naglasivši da Zrenjanin ulaže u kulturu i iz gradskog budžeta izdvaja značajna sredstva za funkcionisanje ustanova kulture i kulture uopšte.

Gradonačelnik je rekao i da je ponosan što je Zrenjanin ponovo domaćin najstarijem  pozorišnom festivalu u regionu.

 

 

 

Pre početka festivala, u foajeu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, otvorena je izložba „Pozorišni svetlopisi“ koju je pripremila Ivana Koči iz Pozorišnog muzeja Vojvodine, a prva predstava koja je predstavljena publici bila je predstava Srpskog narodnog pozorišta „Anika i njena vremena“ u režiji Ane Đorđević.