Potpisan Sporazum za izradu Regionalnog plana za upravljanje vodama i otpadnim vodama

Predstavnici lokalnih samouprava Srednjobanatskog okruga - Grada Zrenjanina i opština Žitište, Sečanj, Novi Bečej i Nova Crnja potpisali su danas, u sali Gradskog veća, Sporazum za izradu Regionalnog plana za upravljanje vodama i otpadnim vodama. 
 
Sporazum je potpisan u okviru projekta paketa podrške gradovima i opštinama kroz unapređenje usluga u oblastima upravljanja otpadom, otpadnim vodama i vodosnabdevanja, a aktivnosti se sprovode u okviru programa “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza”, koji finansira Vlada Švedske i realizuje Stalna konferencija gradova i opština.
 
 
Kako je rečeno, svrha donošenja Regionalnog plana je unapređenje kvaliteta snabdevanja pijaćom vodom u Srednjobanatskom upravnom okrugu, unapređenje usluga odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda na ovom području, kao i poboljšanje komunikacije sa građanima i njihove informisanosti o procesu donošenja odluka i sprovođenja mera i aktivnosti predviđenih Regionalnim planom. 
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić kazao je da na teritoriji grada najvažnije pitanje upravljanje otpadnim vodama, zagađenje Kanala Begej i rešavanje pitanja zdrave pijaće vode, ne samo na teritoriji Grada, već i naseljenih mesta u gradu i svim opštinama srednjobanatskog okruga.
 
 
On se ovom prilikom zahvalio Vladi Švedske i SKGO. 
 
Zamenik predsednika Opštine Novi Bečej Branko Svilengaćin kazao je da u toj opštini, kao i svim drugim u okrugu,  osim suštinskih stvari nedostaju i planski i strateški dokumenti  i da je zbog toga potpisivanje ovog Sporazuma značajno.
 
- Mi smo od Uprave za kapitalna ulaganja dobila 115 miliona dinara za početak izgradnje postrojenja za prečišćavanje pijaće vode, ali ostaje problem prečistač fekalnih voda što će planski dokument značajno ubrzati -  rekao je on.
 
 
Jana Pavlović iz SKGO kazala je da novina u izradi regionalnog plana jeste, pre svega, uključivanje građana, ne samo na njihovo informisanje o aktivnostima lokalnih samouprava, već njihovo uključivanje u sam proces izrade tog dokumenta. 
 
- Do sada, obično preko nevladinih organizacija, na neki način možemo da stupimo u kontakt sa građanima, a novina je što uključujemo rodni aspekt i pitanje ljudskih prava, dakle, osobe koje ne mogu da dođu do određenih mesta i daju svoje mišljenje o tome šta žele i na koji način da reše problem otpadnih voda, u ovom procesu ćemo ih i pitati za mišljenje -  kazala je ona.