Saopštenje gradonačelnika: investicija ''Linglong'' u potpunosti u skladu sa zakonom

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, povodom pojedinih informacija u javnosti u vezi sa realizacijom investicije “Šandong Linglong Tajr”, oglasio se saopštenjem sledeće sadržine:
 
 
“Projekat izgradnje fabrike pneumatika kineske kompanije “Šnadong Linglong Tajr” izuzetno je značajan, kako za Grad Zrenjanin, tako i za Vojvodinu i celu Srbiju.
 
Prvi put u Zrenjaninu imamo kompaniju koja je ozbiljan proizvođač na globalnom nivou i jedan od lidera u svojoj sferi poslovanja.
 
Ovde nije samo stvar o velikoj investiciji i otvaranju novih radnih mesta, radi se o društveno-odgovornoj kompaniji koja ulaže u obrazovanje, sport, medicinu i kulturu, i paralelno sa sopstvenim razvojem, razvija i sredinu u kojoj se nalazi.
 
Tokom izgradnje proizvodnih pogona i rada kompanije “Linglong” biće angažovane lokalne građevinske firme, koristiće se usluge lokalnih kompanija za različite servise i održavanja što znači da će, pored otvaranja 1500 novih radnih mesta, veliki broj ljudi indirektno imati posao.
 
Zrenjanin će, zahvaljujući kompaniji “Linglong”, dobiti novu putnu mrežu, auto-put do Beograda, proširenje postojećeg puta ka Novom Sadu, što nas dodatno dovodi u fokus za nove investicije.
 
Realizacija projekta kineske kompanije “Linglong” u Srbiji sastoji iz više faza, što je i normalno za projekat takve veličine.
 
U prvoj fazi, kineska kompanija je ishodovala građevinsku dozvolu za pripremne radove, gde po Zakonu o planiranju i izgradnji Republike Srbije, nije potrebno priložiti Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu. 
 
U drugoj fazi projekta, prilikom početka izgradnje samog postrojenja za proizvodnju, neizostavna je Studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Pre davanja saglasnosti na Studiju i izdavanja građevinske dozvole za drugu fazu, Studija se mora dati na Javni uvid, gde će svi zainteresovani moći da je pogledaju, što se moglo i proveriti uz minimalne napore kroz Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu.
 
Iz tog razloga smatramo da je nepotrebno dovoditi građane Srbije u bilo kakvu zabludu, jer je sve do sada u vezi sa ovom investicijom urađeno u skladu za zakonom”, navodi se u saopštenju gradonačelnika.  
 
Prema rečima gradonačelnika Čedomira Janjića, u Zrenjaninu će se, na veliku žalost zlonamernih pojedinaca, podići najsavremenija fabrika guma u Evropi i svi parametri koji se tiču zaštite životne sredine biće ispoštovani. Kako je istakao, i sam proizvođač opreme zahteva najviše standarde zaštite životne sredine, što je za Grad Zrenjanin jednako važno koliko i ulaganja u naš grad.