Zrenjanin bio domaćin ''Takmičarskih dana mladih preduzetnika i inovatora''

Grad Zrenjanin i Kulturni centar Zrenjanina, u saradnji sa Savezom pronalazača i inovatora Srbije, organizatorom i realizatorom edukativnih radionica i takmičenja, bili su domaćini manifestacije  “Takmičarski dani mladih preduzetnika i inovatora”. Manifestacija je okupila 125 učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Grada Zrenjanina, okupljenih u 25 ekipa. Do sada je organizovana u više od 20 gradova u Srbiji, s ciljem da se podstakne kreativnost kod dece i primena u praksi znanja stečenog u školi. 
 
 
Takmičenje je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, koji se zahvalio Savezu pronalazača i inovatora Srbije što je ovo takmičenje organizovao u Zrenjaninu, kao i na dosadašnjoj saradnji s tom institucijom.
“Cilj i poruka koju šaljemo s ovog takmičenja jeste da mlade, koji već u ovom uzrastu imaju neku viziju o svom budućem zanimanju, usmerimo da to zanimanje bude u okviru privatnog preduzetništva, da im taj cilj bude putokaz, a da buduće školovanje prilagode tom cilju i pronađu sebe u nekom sopstvenom biznisu i na taj način doprinesu razvoju grada”, poručio je Radišić.    
 
Prisustnima se, u ime organizatora, obratio i Slobodan Simić, rečima da su deca do 17 godina najkreativnija, da ona sebe sada vide u nekim budućim profesijama i da njihova brojnost na ovom takmičenju govori i o velikom interesovanju za usavršavanjem i daljom edukacijom. 
 
 
Iako su, praktično, svi učesnici ovog takmičenja zaslužili priznanje za uložen trud i kreativnost, izdvojeni su i oni najbolji kojima su dodeljene i nagrade. Najbolja prezenterka je Jasna Koldžić, učenica OŠ "Vuk Karadžić" - Zrenjanin, a najbolji prezenter Andrija Subotić iz "Zrenjaninske gimnazije". Treće mesto zauzele su škole OŠ "Servo Mihalj" Zrenjanin, sa temom “Pametni avioni” i Tehnička škola Zrenjanin, sa temom “Softverska poslovna rešenja”. Drugo mesto zauzele su OŠ "Jovan Dučić" Klek, sa temom “Restauracija starog nameštaja” i Poljoprivredna škola Zrenjanin, sa temom “Vibraciona drljača”. Najbolji rad, po oceni organizatora, predstavila je Osnovna škola "Sonja Marinković" Zrenjanin, a tema je bila “Otkup i izvoz puževa”. Specijalnu nagradu za kreativnost i upornost je dobila OŠ "Dositej Obradović" iz Farkaždina.