Pomoćnik Duško Radišić na konferenciji o javno-privatnom partnerstvu

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić prisustvovao je Drugoj srpskoj konferenciji o javno-privatnom partnerstvu, održanoj u Beogradu, a koju je otvorila Jovanka Atanacković, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.
 
Atanacković je na konferenciji istakla da Srbija danas ima stabilne finansije i moderne zakone o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama i spremna je za takva partnerstva i navela da je do sada odobreno 112 projekta javno-privatnog partnerstva uglavnom iz oblasti komunalne infrastrukture. Navela je i da  je Vlada Republike Srbije stvorila zakonski okvir, omogućila brz i lak postupak za dobijanje građevinskih dozvola i radila na razvoju e-Uprave. Naglasila je da je naredni posao za Vladu reformisanje javnih preduzeća koja treba da budu strateški partneri u ovom poslu i da sa privatnim partnerima sklapaju ugovore o javno-privatnom partnerstvu. 
 
 
 
Kao atraktivnu oblast za javno-privatna partnerstva u Srbiji, Atanacković je navela komunalnu infrastrukturu, uključujući upravljanje otpadom i proizvodnju energije. Naglasila je da je Srbija danas poznata po uspešnoj koncesiji za aerodrom “Nikola Tesla”, koja je u Evropi ocenjena jednom od najuspešnijih. Istakla je da Srbija danas ima šta da ponudi u oblasti javno-privatnog partnerstva, ali da tako nije bilo pre pet, šest godina kada je Srbija bila pred izazovom da završi mnoge infrastrukturne projekte što brže i efikasnije.
 
Tema konferencije bili su izazovi u domenu infrastrukture i energetike i pitanje kako inovacije u realizaciji projekata i tehnologiji mogu pomoći rešavanju tih izazova. Na konferenciji se diskutovalo o uspešno završenim JPP projektima, kao i novim projektima koji su započeli proces realizacije. 
 
 
 
Pored Duška Radišića, na toj konferenciji govorili su i brojni zvaničnici i stručnjaci, među kojima i Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske; Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva; Stephen Ndegwa, šef kancelarije Svetske Banke u Srbiji; Dubravka Negre, direktor regionalnog predstavništva Evropske Investicione Banke (EIB) za Zapadni Balkan; Marcos Martinez Garzia, pomoćnik direktora za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj; Andrijana Jovanović, zamenica predsednika Komisije za javno-privatno partnerstvo Republike Srbije i drugi.
 
Organizator konferencije je kompanija TGI Group International, a konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, ambasada Velike Britanije i Kanade, kao i Komisije za javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije.