Zrenjanin po prvi put domaćin Međunarodnog susreta mladih - u subotu završni koncert u Narodnom pozorištu

Grad Zrenjanin i Muzička škola “Josif Marinković” tokom ove nedelje organizatori su i domaćini Međunarodnog susreta mladih, muzičke manifestacije nastale na inicijativu muzičke škole iz nemačkog grada Nojmarka i projekta koji već 17 godina okuplja mlade muzičare iz više evropskih zemalja. 
 
Gosti Zrenjanina su mladi iz Rumunije, Mađarske, Rusije, Hrvatske, Poljske, Nemačke, ali i tri grada u Srbiji - Novog Sada, Kikinde i Kraljeva, uz koje će u manifestaciji učestvovati i šesnaest Zrenjaninaca. Kruna njihovog osmodnevnog druženja i rada biće završni koncert, u subotu, 5. oktobra, u 19 časova, u sali Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, kada će izvesti dela Šuberta i Mocarta. Ulaz za sve zainteresovane je slobodan. 
 
 
 
O Međunarodnom susretu mladih i programu koji je za učesnike priređen u Zrenjaninu, govorili su na prijemu u Gradskoj kući pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i Danijela Derikrava, direktorka Muzičke škole u Zrenjaninu. Radišić je svim gostima našeg grada poželeo prijatan boravak, dobro druženje i uspeh u radu. Istakao je i da ovo nije prvi put da mladi iz našeg grada učestvuju u nekom zajedničkom projektu s vršnjacima iz Nemačke. 
- Učešćem u ovom projektu podržavamo ideju o jedinstvenoj i nerazdvojnoj Evropi, ideju povezivanja mladih, a sve na temu antifašizma i sećanja na žrtve Drugog svetskog rata. Sličan projekat realizujemo i s gradom Hercogenratom, na temu filozofije, u kom sarađuju naša i njihova gimnazija i druge škole u Nemačkoj - kazao je Radišić i dodao da su poruke s ovakvih susreta jasne, a rezultati ogromni.
 
 
 
- Stiču se nova prijateljstva, nova poznanstva među mladima, jer oni su ti koji ne smeju i siguran sam, neće dozvoliti, da se bilo kakav rat u Evropi ponovi. To je poruka, to je cilj, to realizujemo i to funkcioniše. Oni su mladi ambasadori svojih zemalja, družiće se s našom decom, a uspeli smo, uz Zrenjanin, da uključimo u projekat i druge gradove u Srbiji. Uveren sam da ćemo biti dobri domaćini ovog susreta mladih i ja pozivam i naše sugrađane da nam se pridruže na subotnjem koncertu - poručio je pomoćnik gradonačelnika. 
 
Direktorka Muzičke škole u Zrenjaninu Danijela Derikrava rekla je da je škola “Josif Marinković” uključena u projekat od 2003. godine, a da po prvi put Zrenjanin ima čast da bude domaćin ovog susreta.
- U gostima nam je 65 učesnika, muzičara iz sedam zemalja, koji vežbaju pod upravom dirigenata Pavla Zajceva i Tomislava Pačinija. Različiti su principi rada u svakoj zemlji i različite su škole u Evropi, a sistem kakav je naš, nemaju sve zemlje. Ove godine imamo sreću da su deca dobro pripremljena u svojim muzičklim školama i nadamo se da će to biti jedan uspešan projekat i lep koncert, u subotu uveče. Imaćemo i četvoro solista tom prilikom, naših studenata u Novom Sadu. Među 65 muzičara na sceni biće i šesnaest učenika naše muzičke škole i četrnaest iz drugih gradova u Srbiji, za koje se nadam da će i ostati u projektu. Zahvaljujem se na podršci i pomoći u organizaciji Gradu Zrenjaninu i gradonačelniku Janjiću - kazala je ona.
 
 
 
 
Iz grada Nojmarka u Zrenjanin je stigao i jedan od inicijatora Međunarodnog susreta mladih, rukovodilac tamošnje Kancelarije za mlade Sigfrid Miler. Kaže da je ovaj projekat važan za njih, jer za temu ima budućnost mladih u Evropi i negovanje vrednosti zajedništva, tolerancije i mira, nasuprot destruktivnim snagama koje jačaju. Oduševljen je prijemom u Zrenjaninu i gostoprimstvom koji se osećaju na svakom koraku.     
 
Gosti će imati priliku da se upoznaju s kulturnim znamenitostima Zrenjanina, boraviće i na Carskoj bari, a predviđena je i poseta Beogradu.