Ruski vojni epidemiolozi pohvalili mere koje se preduzimaju u zrenjaninskim zdravstvenim ustanovama

U poseti gradu Zrenjaninu i ovdašnjim zdravstvenim ustanovama juče je boravio četvoročlani tim vojnih epidemiologa iz Ruske Federacije, predvođen pukovnikom Rustamom Aminjevim. Ruski vojni specijalisti nalaze se u Republici Srbiji kao pomoć Vladi Srbije u borbi protiv epidemije izazvane koronavirusom i njihovih osam timova, koje čine epidemiolozi, infektolozi i drugi stručnjaci, kao i medicinske sestre, obilaze teritoriju Srbije, vrše analizu, daju procenu celokupne epidemiološke situacije u različitim regionima naše zemlje i aktivno pomažu našim zdravstvenim radnicima u suzbijanju epidemije. 

Prilikom dolaska u Republiku Srbiju, pre desetak dana, epidemiolog Aminjev rekao je da je Srbija preduzela sve mere koje daju ohrabrujuće rezultate. On je tada kazao da je stanje u Srbiji i Rusiji, kada je u pitanju epidemija koronavirusa, skoro identično i izrazio uverenje da će se pokazati da se u obe zemlje dobro radilo. Nakon jučerašnje posete Zrenjaninu, ruski epidemiolozi pohvalili su mere koje se preduzimaju u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama i istakli da je naš grad dobar primer kako se zdravstvene službe odnose prema epidemiji, njenoj kontroli i suzbijanju. 

Pukovnik Aminjev, majori Hakimov (epidemiolog) i Peredeljski (infektolog) i kapetan Mikulin (anesteziolog) posetili su Opštu bolnicu “Đorđe Joanović”, Plućnu bolnicu “Dr Vasa Savić”, Centar za respiratorne infekcije Doma zdravlja na “Zelenom polju” i Zavod za javno zdravlje. Izneli su svoja zapažanja i dali preporuke za dalje aktivnosti ovih ustanova. 

Jedan od domaćina timu iz Rusije, dr Mile Kovačević, član Gradskog veća i Gradskog štaba za vanredne situacije, kaže da izjave ruskih epidemiologa veoma ohrabruju i daju punu podršku ovdašnjim zdravstvenim radnicima da nastave u istom tempu borbu protiv epidemije.
“Poseta ruskih stručnjaka svakako je bila korisna i njihova iskustva značiće nam u daljem radu. Sagledali su celokupnu zdravstvenu situaciju u gradu i uputili su nam određene preporuke i koje bi mere dodatno trebalo da preduzmemo. To je, praktično, dopuna onoga što već radimo, kao što je, na primer, dezinfekcija još nekih prostora u zgradi Opšte bolnice“, naveo je dr Kovačević. 

U odnosu na broj stanovnika, Zrenjanin je grad u kom se epidemiološka situacija može smatrati u potpunosti stabilnom i pod kontrolom, što ističu i stručnjaci. U našem gradu potvrđena su do sada 22 slučaja zaraze koronavirusom, što iznosi svega 0,3% u odnosu na ukupan broj zaraženih u Republici Srbiji. Svakako je tome doprinela i dobra organizacija rada zdravstvenih ustanova i efikasno prilagođavanje uslovima vanrednog stanja, kao i sve blagovremeno preduzete preventivne mere na sprečavanju epidemije. To se, osim  zdravstvenih, odnosi i na ustanove socijalnog zbrinjavanja, gerontološke domove i druge ustanove u kojima je povećan rizik od pojave koronavirusa.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5610/Pukovnik_Aminjev_0.jpg