Zrenjanin on-line predstavio komisiji ACES Europe kandidaturu za “Evropski grad sporta 2021”

Grad Zrenjanin, posredstvom video-linka, predstavio je danas članovima komisije Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta (ACES Europe), sa sedištem u Briselu, kandidaturu za “Evropski grad sporta 2021”. Digitalnoj evaluaciji kandidature, organizovanoj u Gradskoj kući, prisustvovali su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i članovi stručnog tima koji je pripremio evaluaciju Zrenjanina za titulu “Evropski grad sporta 2021”: Simo Salapura, sportski stručnjak i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Vukosava Đapić Atanacković, bivša atletska reprezentativka i sekretar Sportskog saveza Grada Zrenjanina, Jovan Lekić, predsednik Saveza za školski sport, Bojan Mijatov, nekadašnji rvački reprezentativac i direktor Javne ustanove “Sportski objekti” i Siniša Onjin, kustos Narodnog muzeja u Zrenjaninu. 

Ovakvo predstavljanje grada organizovano je jer je, s obzirom na situaciju zbog pandemije koronavirusa, onemogućen dolazak predstavnika i članova komisije ACES Europe, i njihovo neposredno upoznavanje sa sportskom istorijom, potencijalima i svim onim što Grad Zrenjanin kandiduje za “Evropski grad sporta 2021”. Na čelu komisije koja je pratila evaluaciju Zrenjanina danas je bio Đan Frančesko Lupateli, predsednik ACES Europe, koji je čestitao zrenjaninskom stručnom timu na profesionalnoj i dobro pripremljenoj prezentaciji. 
  
Sportski Zrenjanin prezentovan je kroz bogatu tradiciju, visoke sportske domete, sportsku masovnost i organizovanost, organizaciju velikih takmičenja i značajna ugaganja u sport i sportsku infrastrukturu. Predstavljena je i prigodna brošura, na engleskom jeziku, a pripremljen je i prigodan video-materijal, zahvaljujući angažmanu Udruženja “Pečat”.

Obraćajući se na početku prezentacije i pozdravljajući članove komisije ACES Europe, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac istakao je da je u dosadašnjoj istoriji olimpijskog pokreta Grad Zrenjanin imao 43 učesnika, sportiste, trenera, sudija ili funkcionera na Olimpijskim igrama. 
“Takmičari iz našeg grada i okoline su osvojili 23 olimpijske medalje. Zrenjaninci se njima ponose i uvek ističu da je naša sredina jedna od retkih ove veličine u svetu koja je toliko dala ideji olimpizma. Osim olimpijskih, nebrojeno su medalja naši sugrađani doneli u Zrenjanin sa svetskih, evropskih, mediteranskih i balkanskih takmičenja, podjednako u pojedinačnim i kolektivnim sportovima. Zrenjanin, dakle, za titulu “Evropski grad sporta 2021” kvalifikuju ne samo broj osvojenih medalja sa velikih takmičenja, sportska masovnost, dobra organizovanost i značajna ulaganja u sportsku infrastrukturu, već i jasno izražen olimpijski duh i visoka svest o značaju bavljenja sportom i fizičkom kulturom”, rekao je Santovac.

Zrenjanin čuva uspomenu i na dr Ferenca Kemenjija, prvog člana Međunarodnog olimpijskog komiteta i organizatora Olimpijskih igara 1896. u Atini, a koji je rođen u našem gradu. Upravo se za nekoliko dana, 18. jula, navršava 160 godina od njegovog rođenja. Podsećanje na jednog od začetnika olimpijske ideje donosi benefit i Olimpijskom komitetu Srbije, jer Međunarodni olimpijski komitet ceni i poštuje ulogu dr Kemenjija, kao jednog od začetnika modernih Olimpijskih igara. Takođe, kao jedini grad u Srbiji na takav način, Zrenjanin neguje svoju sportsku istoriju i rezultate u delu stalne postavke - Sobi sporta - i kroz legate Narodnog muzeja.

Značaj i samog kandidovanja Zrenjanina, bez obzira na konačnu odluku evropskih sportskih foruma, jeste da je prihvaćen od strane Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta (ACES Europe), sa sedištem u Briselu i da je prvi grad u Srbiji koji je ušao u članstvo te asocijacije. Osim prestiža, dobijanje titule “Evropski grad sporta” može dodatno da unapredi uslove za bavljenje sportom i kapacitete nosilaca sporta, sportskih organizacija, ali i da uvrsti Zrenjanin u mrežu evropskih prestonica i gradova koji su već nosioci ove titule, kao i da doprinese sportskoj saradnji i razmeni iskustava koja se tiču funkcionisanja sistema sporta u različitim sredinama.  

Podrška kandidaturi Zrenjanina stigla je od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Sportskog saveza Vojvodine, iza kojih su i lično stali pokrajinski sekretar Vladimir Batez i predsednik Sportskog saveza Slobodan Boškan, naši istaknuti olimpijci. Naravno, podršku su dali i proslavljeni zrenjaninski sportisti, osvajači olimpijskih, svetskih i evropskih medalja Branislav Simić, braća Grbić, Momir Rnić, Milorad Stanulov, Slobodan Nikić, Miroslava Najdanovski, Jovana Brakočević, Žarko Čabarkapa. 


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5716/Evropski_grad_sporta_evaluacija_0.jpg