Završeni radovi na sanaciji i restauraciji spomenika na Žitnom trgu - treći obnovljen spomenik iz Drugog svetskog rata u prošloj i ovoj godini

Završeni su radovi na sanaciji i restauraciji spomenika žrtvama fašizma na Žitnom trgu u Zrenjaninu, finansirani sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Grada Zrenjanina, a po predlogu projekta sanacije i restauracije koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.
 
Osim temeljnog čišćenja postolja i tri kamena obeliska, zamenjene su oštećene i popunjene nedostajuće mermerne ploče na postamentu, rekonstruisan je ukrasni zid od žute klinker-opeke oko spomenika i obnovljen natpis na spomeniku sa imenima trideset žrtava, u tragičnim ratnim događajima iz 9. januara 1942. godine.
 
 
 
 
Spomenik, autora zrenjaninskog arhitekte Milorada Berbakova, otkriven je 7. jula 1986. godine, povodom 45. godišnjice od početka ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu, a sanacija spomenika izvršena je u susret obeležavanju 80. godišnjice od stradanja naših sugrađana kojima je monument posvećen. Na saniranom monumentu, između ostalog, očišćen je i kamen u kom je uklesano da je spomenik izgradila “Građevinska radna organizacija “Zlatibor” Titovo Užice”.   
 
 
 
 
Ovo je treći značajniji spomenik posvećen događajima i žrtvama Drugog svetskog rata, obnovljen u toku prethodne i ove godine. Prošle godine Grad Zrenjanin je, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Zavodom za zaštitu spomenika kulture, obnovio dva spomen-obeležja - spomenik na Mihajlovačkom drumu, posvećen stradanju boraca Petrovgradskog partizanskog odreda, kao i spomenik Veljku Lukiću - Kurjaku i stradalim učesnicima Narodno-oslobodilačkog rata, u centru Lukićeva. Prethodnih godina, obnovljena su i spomen-obeležja poginulim Crvenoarmejcima kod železničke stanice “Fabrika” u Zrenjaninu, spomenici žrtvama fašizma i Crvenoarmejcima u Stajićevu i Čenti, kao i niz obeležja posvećenih Prvom svetskom ratu. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6264/spomenik_zitni_trg_0.jpg