"Uključi se i recikliraj" - Gradonačelniku Zrenjanina uručena oprema za prikupljanje elektronskog i električnog otpada vredna 50.000 evra

Grad Zrenjanin i JKP "Čistoća i zelenilo" u partnerstvu sa RCR "Banat" nastavljaju akciju kada je u pitanju zaštita životne sredine. Na platou JKP "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin u okviru projekta “Cirkularno inovativne i otporne gradske laboratorije u regionu Adrion”– CIRCLE, kojeg finansira Evropska unija u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa saradnje 2014-2020 ADRION, gradonačelniku Zrenjanina Simu Salapuri danas je  uručena oprema koja je obezbeđena kroz projekat – kombi vozilo za transport elektronskog i električnog otpada na terenu, pet velikih kontejnera zapremine 8 – 10 m3, za prikupljanje elektronskog i električnog otpada i pet manjih mobilnih kontejnera zapremine oko 1 m3, za prikupljanje elektronskog i električnog otpada. Ukupna vrednost opreme je blizu 50.000 evra.

 

Zaštita životne sredine jedan od prioriteta grada Zrenjanina, a ovoga puta u pitanju je upravljanja elektronskim i električnim otpadom.

Prema rečima gradonačelnika Zrenjanina, tržište električnih i elektronskih proizvoda, zahvaljujući visokoj stopi zastarelosti proizvoda i usled novih inovativnih rešenja, svake godine beleži sve veći i veći rast, a samimi tim nastaju sve veće količine e-otpada koji ozbiljno preti da ugrozi našu životnu sredinu.

 

 

- Idemo ka rešenjima za izazove sa kojima se susrećemo i mi čitavo naše okruženje. Kako je kao jedan od najvećih izazova prepoznat nedostatak opreme za kvalitetno i pravovremeno upravljanje e otpadom, pribavljena je oprema koju danas imate priliku da vidite. Ovim smo pojačali tehničku opremljenosti grada i našeg JKP-a, i spremni smo za organizovano prikupljenje e-otpada sa teritorije grada Zrenjanina, njegovo preuzimanje, reciklažu i trajno zbrinjavanje od strane ovlašćenog operatera e-otpada, sa kojim smo nedavno potpisali ugovor o saradnji. Upravo to nas očekuje u narednom periodu, do kraja godine kreće prva pilot akcija, prikupljanje e - otpada iz javnih preduzeća, a kasnije i iz drugih institucija, rekao je Salapura i najavio da će se u narednom periodu raditi na edukaciji i informisanosti građana, posebno dece a krajnji cilj svakako je bolji, lepši i čistiji Zrenjanin.

 

 

Cilj projekta je unapređenje i širenje znanja o praktičnoj održivosti principa cirkularne ekonomije, kroz zajednički pristup koji uključuje poslovne subjekte, administrativne i finansijske organizacije, kao i civilno društvo u urbanim sredinama, gde se proizvodi najveća količina otpada i gde se istovremeno mogu primeniti inovativno cirkularni poslovni modeli.

 

 

-Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj - Banat je partner na projektu, u saradnji sa 15 partnerskih institucija iz 8 evropskih država. Puno podršku realizaciji projekta pružio je grad Zrenjanin, koji je obezbedio i finansijska sredstva potrebna za kofinansiranje projekta, istakla je Irena Živković, direktorka centra za društveno-ekonomski razvoj Banat (RCR Banat) i podsetila da je nedavno potpisan memorandum o saradnji na projektu „CIRCLE“ i da će se svi  saradnici, odnosno korisnici projekta biće uključeni i baviće se radom cirkularne laboratorije i da je u toku izrada mobilne aplikacije putem koje će biti omogućeno prijavljivanje i odlaganje elektronskog otpada za pravna lica na teritoriji grada Zrenjanina.

JKP ‚‚Čistoća i zelenilo‘‘ Zrenjanin ima ključnu ulogu u ovom projektu, tj. ulogu koordinatora u budućim aktivnostima. Oni će sa zvaničnim operaterom EKO- METAL iz Vrdnika organizovati pilot akcija u javnim preduzećima, obrazovnim institucijama, koje podrazumevaju prikupljanje, transport, i odvajanja elektronskog otpada.

 

 

-Veliko mi je zadovoljstvo što nas je lokalna samouprava Zrenjanin, kao i RCR Banat uključila u ovaj projekat i što su nam ukazali poverenje. Ubeđen sam da ćemo svi biti iznenađeni koliko tog otpada ima, jer taj otpad se trenutno ne odlaže na adekvatan način, što više ne smemo da dozvolimo, istakao je v.d. direktor JKP ‚‚Čistoća i zelenilo‘‘ Zrenjanin Nemanja Milinković, u z poruku da će grad Zrenjanin sigurno biti lepši i sređeniji nakon ove akcije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6337/cistoca_kontejneri_el_otpad_00.jpg