Svečanost u Privrednoj komori Srbije - gradonačelnik potpisao Memorandum o saradnji na nacionalnom projektu “Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”

Na svečanosti održanoj danas u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zajedno s predstavnicima još pet lokalnih samouprava, potpisao je Memorandum o saradnji na učešću u nacionalnom projektu  “Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”. Četvorogodišnji projekat pokreću Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) i Forum mladih sa invaliditetom, a potpisnici Memoranduma su još i Nacionalna služba za zapošljavanje,  Privredna komora Srbije i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom. Partneri na projektu su Karitas Srbija, SMART kolektiv, Fondacija Ana i Vlade Divac i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom. 
 
Projekat “Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”, vredan dva miliona dolara, ima za cilj unapređenje pristupa osobama sa invaliditetom tržištu rada koje je otvoreno, inkluzivno i dostupno za sve. 
 
 
 
 
Obraćajući se nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura izrazio je zadovoljstvo što se grad Zrenjanin našao među učesnicima ovog projekta, zajedno sa Beogradom, Novim Sadom, Suboticom, Nišom i Valjevom. Istakao je nastojanja lokalne samouprave da unapređuje položaj osoba sa invaliditetom, da bude u stalnoj komunikaciji s udruženjima koja okupljaju takve osobe i da ovaj projekat predstavlja važan iskorak u unapređenju, pre svega, ekonomskog i socijalnog položaja osoba sa invaliditetom.
“U Zrenjaninu radi privredno društvo koje zapošljava oko sto osoba sa invaliditetom, grad je centar međuopštinskih organizacija srednjeg Banata paraplegičara, gluvih i nagluvih osoba i slepih i slabovidih i upravo smo sa njima, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, imali dobru diskusiju, dobar način komunikacije, kako da sistemski unapredimo saradnju, u okviru ingerencija lokalne samouprave. Zrenjanin je grad sporta i našu sportsku halu smo prilagodili osobama s invaliditetom, u njoj se održavaju državna stonoteniska takmičenja, radili smo na unapređenju kapaciteta kada je u pitanju prevoz takvih osoba, kroz nabavku specijalnog vozila za udruženje paraplegičara. Rešili smo problem sa stepenicama na našem Tehničkom fakultetu, ugradnjom lifta. Sve ove teme su mi bitne i bliske, i kroz bavljenje sportom upoznao sam divne ljude, osobe sa invaliditetom, zajedno smo kreirali sportski program i mislim da je problem u svesti ljudi u odnosu prema takvim osobama i da je jako važno da zajednički, kroz međusektorsku saradnju, promovišemo potencijal osoba s invaliditetom, koji je ogroman”, istakao je gradonačelnik i dodao da će ovim projektom, ekonomskog osnaživanja osoba sa invaliditetom, biti dopunjen spektar javnih poziva koji je Grad Zrenjanin realizovao po prvi put, poput onih za ekonomsko osnaživanje žena i ekonomsko osnaživanje mladih. 
 
 
 
 
O projektu i njegovim ciljevima su govorili ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil, savetnik predsednika Privredne komore Srbije dr Aleksandar Perić i izvršna direktorka Foruma mladih sa invaliditetom Jovana Krivokuća Milovanović. Ambasador Hil rekao je da je ponosan što je agencija USAID pokrenula u Srbiji ovaj projekat namenjen osobama sa invaliditetom, jer su takvi projekti veoma bitni u celom svetu. 
“Ovim projektom otvaraju se nove prilike za osobe sa invaliditetom. Kroz njegovu implementaciju, SAD želi da podrži napore Srbije da svi njeni građani imaju koristi od ekonomskog rasta zemlje i da Srbija ima koristi od privrednog potencijala svih svojih građana. Nakon četiri godine procenićemo učinak ovog projekta, videti kako je sproveden i na osnovu toga sagledaćemo i mogućnosti za njegov nastavak. Ovo pitanje je visoko na listi prioriteta Sjedinjenih Američkih Država, i u samoj našoj zemlji, kao i širom sveta. Ovo je svakako dobar početak u Srbiji, za koji su izdvojena značajna sredstva”, istakao je Kristofer Hil
 
 
 
 
Memorandumom o saradnji, strane potpisnice dele sledeće zajedničke ciljeve - unapređenje ponude radne snage na način da osobe sa invaliditetom imaju adekvatne veštine i pristup obukama koje su im potrebne za zapošljavanje; podsticanje preduzetništva osoba sa invaliditetom; promovisanje povoljnog okruženja koje odgovara inkluzivnom ekonomskom razvoju sa osobe sa invaliditetom i to: unapređenje lokalne politike zapošljavanja, podršku poslodavcima u procesu zapošljavanja osoba sa invaliditetom i kreiranje pozitivne slike o osobama sa invaliditetom u javnosti, kao građanima koji imaju ista prava na rad.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6831/Memorandum_PKS_06-12-2022__0_.jpg