Gradonačelnik učestvovao u radu Prve nacionalne konferencije o porodici: aktivna uloga Grada Zrenjanina u kreiranju pronatalitetne politike u Srbiji

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura učestvovao je danas u radu Prve nacionalne konferencije o porodici “Srbija - naša porodica”, održane u Palati Srbija u Beogradu. Uz učešće brojnih predstavnika gradova i opština u Srbiji i Republici Srpskoj i eminentnih gostiju, konferenciju je organizovalo Ministarstvo Republike Srbije za brigu o deci i demografiju, kao segment sistematskog i sveobuhvatnog rešavanja problema depopulacije, kroz sprovođenje proporodične i pronatalitetne politike, od državnog do lokalnog nivoa. 
 
 
 
 
Resorna ministarka prof. dr Darija Kisić rekla je da je cilj konferencije da sagleda šta svi mogu zajedno da urade na najvažnijem zadatku - podršci i jačanju porodice i rađanju što više dece. 
“Nema ništa vrednije od rađanja novog života i nema većeg zadatka od roditeljstva. Porodica je garant opstanka društva, države i nacije i jako i sigurno porodično okruženje stvara snažnu ekonomiju, a ona jaku državu. Ministarstvo za brigu o deci i demografiju je strateški i finansijski spremno da insituciju porodice, kao najvredniji nacionalni resurs, podrži i osnaži u svakom smislu. Vlada Srbije je različitim pronatalitetnim merama učinila mnogo u pružanju podrške porodicama s decom, kao i onim koje tek žele da zasnuju porodice. Tome svedoče podaci koji pokazuju da smo na dobrom putu i koji nas motivišu da idemo napred. U prva dva meseca ove godine rođeno je u Srbiji nešto više od 10 hiljada beba, što je za preko 5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine i nadamo se nastavku ovakvog trenda”, poručila je ministarka Kisić.  
 
 
 
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da sve što Vlada u kontinuitetu radi na svim poljima nema smisla ukoliko nas ne bude bilo više, i time obezbedimo i osiguramo da Srbija opstane.   
“Ključ toga je upravo u broju rođene dece i jačini porodica. Dakle, sve što rade Vlada Srbija i lokalne samopurave je, ustvari, pronatalitetna politika. One posebne mere koje donosimo, kao direktnu podršku rađanju, i roditeljstvu to je neka naša dodatna podrška, ali je jasno da se niko neće odlučiti da rodi dete ili osnuje porodicu zato što mi dajemo sto, dvesto, tristo ili petsto hiljada dinara ili zato što pomažemo sa subvencijama u stanove. To će samo biti podrška, a sve drugo što radimo, što se tiče poboljšanja kvaliteta života u Srbiji - rasta ekonomije, mogućnosti zapošljavanja i dobre zarade, investiranja u puteve i pruge, digitalnu infrastrukturu, obrazovni i zdravstveni sistem - to je, ustvari, ono što je važno”, istakla je Brnabić i sublimirala problematiku depopulacije u tri stavke.
 
“Pod jedan - imamo problem. Pod dva - imamo pozitivne i ohrabrujuće trendove i pod tri - da je mnogo dodatnog posla pred nama i da moramo da imamo mnogo bolje rezultate. Ne rađa se dovoljno dece za prostu reprodukciju i imamo sve stariju populaciju, što je problem prisutan decenijama, ne samo kod nas, već i u većini evropskih zemalja, koji se dugo i teško rešava. Ohrabruje da smo u 2019. godini, prvi put nakon petnaest godina, postigli stopu reprodukcije veću od 1,5 i ona je danas 1,52. Ali, da bi dostigli prostu reprodukciju stanovništva, ona mora iznositi 2,1 i zato moramo još mnogo da radimo i stalno razgovaramo o tome, i zato je, između ostalog, važno da imamo i nacionalnu konferenciju o porodici i podižemo svest o njenom značaju”, kazala je premijerka Srbije.     
  
Gradonačelnik Zrenjanina je rekao da je počastvovan pozivom za učešće na ovoj konferenciji i da je Zrenjanin, s puno razloga, uvršten među lokalne samouprave koje prednjače u kreiranju pronalitetne politike.  
“Jedini smo grad u Srbiji koji je pokrenuo manifestaciju “Dani porodice”, uvrštenu u naš kalendar zvaničnih gradskih manifestacija, a širok spektar mera populacione i pronatalitetne politike koje poslednjih godina realizuje Grad Zrenjanin počinje da donosi rezultate. Obuhvata pomoć pri ostvarivanju roditeljstva, pomoći za novorođeno dete, poklone bebama, otvaranje novih jaslenih i vrtićkih grupa u naseljenim mestima, preko pomoći pri polasku dece u školu, sve do studentskog doba i finansijske podrške grada za stipendiranje i usavršavanje”, istakao je gradonačelnik i dodao da je naš grad bio prisutan na današnjoj konferenciji i kroz aspekt kulture.
 
 
 
“Drago nam je i što smo ovom prilikom mogli da predstavimo i deo naše bogate kulturne scene, kroz nastup hora “Serafim Sarovski” i Milice Dosković, ali i kroz nadahnuto recitovanje učenika Matije Matića, čime smo dali i dodatni doprinos organizaciji Prve nacionalne konferencije o porodici”, poručio je gradonačelnik Simo Salapura povodom skupa u Beogradu.  
 
Hor “Serafim Sarovski” uveličao je konferenciju izvođenjem himne Republike Srbije i pesmom “Vostani Srbije”, Milica Dosković otpevala je pesmu “Ne dam”, dok je Matija Matić, učenik sedmog razreda osnovne škole u Lazarevu, odrecitovao pesmu “Ne diraj mi majku”. 
 
Skupu su se obratili i Tanja Grbić iz Zemuna, mlada samohrana majka šestoro dece, čiji je suprug preminuo, zamenik državnog sekretara za brigu o porodici u Ministarstvu kulture i inovacija Republike Mađarske Atila Benede, direktorka organizacije UNICEF u Republici Srbiji Dejana Kostadinova, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u Ministarstvu spoljnih poslova Arno Gujon, direktorka Populacionog fonda UN u Republici Srbiji Borka Jeremić i vikar Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Porfirija Episkop Petar, dok je Prvu nacionalnu konferenciju o porodici svečano otvorio Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije. 
 
 
 
 
U pripremi i radu konferencije, kao i tokom njenog dela u kom su predočena iskustva i praksa jedinica lokalne samouprave u sprovođenju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece, učestvovao je i Radoš Pejović, posebni savetnik ministarke za brigu o deci i demografiju i pokretač manifestacije “Dani porodice u Srbiji”, koja se od 2021. godine održava u Perlezu. 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6962/KONFERENCIJA_O_PORODICI_BGD_0.jpg