Sastanak komesarke za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataše Stanisavljević sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom

Komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević održala je danas u Zrenjaninu radni sastanak sa gradonačelnikom Simom Salapurom
 
Zrenjanin je u 2023. godini zaključio dva Ugovora o saradnji na osnovu kojih im je dodeljeno 8.145.000,00 dinara za rešavanje stambenih potreba  najugroženijih izbegličkih porodica, kroz kupovinu seoskih kuća sa okućnicom i paketa građevinskog materijala. Takođe, grad Zrenjanin je zaključio Ugovor o saradnji na realizaciji pomoći za kupovinu ogrevnog drveta sa prevozom za najugroženije porodice izbeglica i interno raseljenih lica u vrednosti od 980.000,00 dinara.
 

“Republika Srbija je po broju integrisanih izbeglica u samom vrhu vodećih zemalja, ne samo u Evropi nego i u svetu, a u regionu je vodeća zemlja po pitanju stambenog zbrinjavanja. Mi tu ne stajemo, već po inicijativi predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića nastavljamo dalje dok sve izbegličke porodice ne dobiju svoj krov nad glavom. Upravo to je i tema našeg današnjeg sastanka, planovi po pitanju  stambenog zbrinjavanja svih izbeglica na teritoriji grada Zrenjanina. Svi moraju da imaju jednaka prava u državi i svi zaslužuju svoj krov nad glavom, to je politika koje se Republika Srbija i Komesarijat pridržavaju i time će nastaviti da se vode u budućnosti”, rekla je komesarka Stanisavljević. 
 
 
U Zrenjaninu su do sada obezbeđena stambena rešenja za 345 porodica, i to u vidu stambenih jedinica, građevinskog materijala, seoskih domaćinstava, montažnih kuća i putem ekonomskog osnaživanja.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je dugogodišnju dobru saradnju sa Komesarijatom za za izbeglice i migracije, iz koje je proistekao niz projekata na teritoriji našeg grada, usmerenih ka poboljšanju stambenih uslova i potreba trajnog zbrinjavanja izbeglih i raseljenih lica.
“Zahvaljujući toj saradnji, u proteklih pet godina u Zrenjaninu su na tri lokacije podignuti stambeni objekti sa ukupno 76 stambenih jedinica, uz više drugih projekata koji su se ticali rešavanja stambenih potreba izbeglica. Investicije u gradnju objekata kolektivnog stanovanja prevazilaze 2,3 miliona evra, a posebno nam je drago što smo jedan objekat izgradili i otvorili proletos u Kleku, čime smo dali i doprinos aktivnostima Vlade Srbije usmerenih ka povratku ljudi u seoske sredine i demografsko jačanje ruralnih područja. Zahvalio bih se komesarki Stanisavljević na današnjoj poseti i sadržajnom razgovoru, uz uverenje da će saradnja između Grada Zrenjanina i Komesarijata u predstojećem periodu biti još uspešnija”, kazao je gradonačelnik Salapura. 
 
Sastanku je, ispred Grada Zrenjanina, prisustvovala i Natalija Stojadinov Radović, zamenica načelnice Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Zrenjanin.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7176/SASTANAK_KOMESARKA_ZA_IZBEGLICE_0.jpg