Održana 51. Skupština SKGO - uz članstvo u predsedništvu, Zrenjaninu uručen i Ugovor o donaciji, u okviru projekta podrške roditeljstvu od strane lokalnih samouprava

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), najveća i najvažnija organizacija lokalnih samouprava u Srbiji, proslavlja ove godine jubilej - 70 godina od osnivanja. U beogradskom "Sava centru" danas je održana 51. Skupština SKGO, pod nazivom "70 godina SKGO - sedam decenija razvoja lokalne samouprave u Republici Srbiji", u čijem su radu učestvovali i predstavnici Grada Zrenjanina - zamenik gradonačelnika Saša Santovac i načelnik Gradske uprave Nenad Domjeskov. U okviru jednog od pratećih događaja, Zrenjaninu je uručen Ugovor o donaciji za učešće u projektu "Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu", koji sprovode SKGO i organizacija UNICEF.
 
 
 
 
Zrenjanin je jedan od 29 gradova i opština učesnika u ovom projektu, a uz Santovca i Domjeskova, uručenju ugovora prisustvovala je i koordinatorka projekta Olivera Lisica. Predmet ugovora je donacija informaciono-tehnološke opreme i didaktičkih sredstava, u svrhu unapređenja podrške roditeljstvu i ranom razvoju dece, u ukupnoj vrednosti od 300.000 dinara. Kako je istaknuto danas, ove lokalne samouprave su za samo godinu dana uspele da stvore uslove za programiranje mera u lokalnim budžetima usmerenih na podršku deci i roditeljima u najranijim godinama, kako kroz esencijalne usluge zdravstvene zaštite, predškolskog obrazovanja i vaspitanja, socijalne zaštite, tako i kroz mobilizaciju zajednice. O tome su na svečanosti govorili Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO i Jelena Zajeganović, rukovodilac programa UNICEF za zdravlje i rani razvoj deteta.
 
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Santovac učestvovao je u glasanju za organe SKGO u narednom mandatu, nakon kog je odlučeno da Zrenjanin, uz još 23 lokalne samouprave, uđe u predsedništvo  SKGO. Predsedavajući i u naredne dve godine biće grad Leskovac, u čije ime se obratio predsednik Privremenog organa grada i predsednik SKGO u prethodnom mandatu, dr sci. med. Goran Cvetanović, istakavši da je velika čast biti reizabran na ovu funkciju.
 
Učesnike 51. Skupštine SKGO, predstavnike više od stotinu gradova i opština Srbije, pozdravili su predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić, u ime domaćina i Maja Mačužić Puzić, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije.
 
 
 
 
Skupštini su prisustvovali i brojni gosti, predstavnici ministarstava u Vladi Republike Srbije, članovi diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i institucija. U okviru programskog dela Skupštine održana je panel diskusija "Uloga asocijacije lokalne samouprave danas - izazovi i prioriteti" i upriličena prigodna izložba, posvećena jubileju, 70. godišnjici od osnivanja SKGO.
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7289/SKGO_BGD_SANTOVAC_DOMJESKOV_0.jpg