Uručeni ugovori za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac uručio je danas ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na konkursu Grada Zrenjanina za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, a to su:
Gizela Nemet, pr voskarska radionica i trgovina, Biolife plus Zrenjanin,
Marika Srdić, pr Radnja za krojačke usluge Maćika Zrenjanin,
Kristina Vukov, pr proizvodnja heklanih i kukičanih materijala  - Vukov Heklane
igračke Zrenjanin,
Janja Pađen, pr radnja za izradu predmeta od stakla - Staklene Iskre Zrenjanin
Pejović Elvira, sr za izradu užadi Vreteno Zrenjanin,
Dejan Fratucanov, preduzetnik, proizvodnja ostale odeće Df Atelier Zrenjanin
Vesna Prljić, pr proizvodnja Kozmetičkih sapuna My Way Natural Zrenjanin
 
 
 
 
Ugovori su uručeni u prisustvu Slavice Pavković, rukovodioca Grupe za pravne i nadzorne poslove u oblasti sertifikacije starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti, u sastavu  Sektora za privredna društva i privredne registre Ministarstva privrede Republike Srbije, za koju je zamenik upriličio prijem u svom kabinetu.
 
 
 
 
Slavica Pavković zahvalila se Gradu Zrenjaninu na raspisivanju konkursa i odobravanju bespovratnih sredstava upravo imaocima sertifikata starih umetničkih zanata i poslova domaće radinosti.
- Nadam se da će ovo biti dobar put i dobar početak za neku dalju saradnju, za neka dalja druženja. Unapred se radujem za sve nove podnete zahteve kada ću ponovo doći, kako bih videla da li je sve u redu i u svakom slučaju uživam ponovo u načinu izrade svih tih proizvoda -  kazala je ona.
 
 
 

Santovac je rekao da je za ovaj konkurs iz gradskog budžeta izdvojeno dva miliona dinara, a da je cilj bio da ljude, koji samostalno rade i na očuvanju starih zanata, pokazuju svoju kreativnost i sposobnost ne samo da izrade gotov proizvod već i da nabave materijale i plasiraju proizvod, lokalna samouprava uvaži i putem ovog konkursa i omogući im da dobiju sredstva za nabavku mašine, ili za nabavku repromaterijala.
- Na ovom konkursu sedam pojedinaca koji su konkurisali dobilo je sredstva, ujedno smo podstakli i druge da izvrše sertifikaciju za stare zanate i ovo je prilika da upoznamo javnost sa njihovim proizvodima, koji u najvećem delu  imaju motive našeg grada, ali imamo, na primer, i mogućnost da vidimo pojedinca koji pravi kostime za latino ples i jedini je u Srbiji  koji to radi  - rekao je Santovac i pozvao i ostale da konkurišu naredne godine kada će zasigurno biti raspisan naredni ovakav konkurs.
 
 
 
Podsetio je da je za nabavku mašine/opreme/ specijalizovanog alata odobreno od najmanje 50.000 dinara do najviše 200.000 dinara, odnosno do 75 odsto od kupovne vrednosti sa PDV-om, dok su za nabavku repromaterijala odobrena sredstva u visini od najmanje 30.000 dinara do najviše 200.000 dinara, odnosno do 75 odsto od kupovne vrednosti sa PDV-om i bez zavisnih troškova prevoza i sl.
 
 
Gradonačelnik Simo Salapura raspisao je krajem oktobra Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti u 2023. godin, i tada je naveo da je reč o prvom takvom konkursu raspisanom od strane Grada Zrenjanina.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7287/UGOVORI_STARI_ZANATI_00.jpg