“Da nam sela budu bliža” u Tomaševcu - dva nova mosta preko Tamiša trajno saobraćajno rešenje za meštane 

Drugi ciklus aktivnosti “Da nam sela budu bliža” približio se kraju, a kao pretposlednju odrednicu gradonačelnik Simo Salapura, sa saradnicima, danas je posetio Tomaševac. Nakon radnog sastanka u mesnoj zajednici, upriličena je i poseta prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva, nedavno renoviranim zahvaljujući sredstvima Grada Zrenjanina. Ove prostorije koristiće za svoje potrebe članovi DVD Tomaševac, kojih je oko 35, ali će biti dostupne i za neke druge aktivnosti meštana.
 
 
 
  
Tomaševac je u proteklom periodu bio u žiži javnosti nakon zatvaranja za saobraćaj motornih vozila drumsko-železničkog mosta preko Tamiša, čime su se meštani tog sela našli u problemu. Otežan im je dolazak i do grada, kao i do okolnih naselja, a s obzirom da su jedino naselje na teritoriji grada smešteno na levoj obali Tamiša, jasno je da im svakodnevno funkcionisanje u velikoj meri zavisi od reke i njenih ćudi.
 
Gradonačelnik je ukazao da je grad, u saradnji s državom, pristupio rešavanju problema na način da to rešenje bude trajno, a podrazumeva izgradnju dva nova mosta - drumskog i železničkog. Izgradnja drumskog mosta izvesna je za narednu godinu, očekuje se dobijanje građevinske dozvole za početak radova, a u međuvremenu, kao alternativan pravac za meštane Tomaševca, Orlovata i Botoša, u toku su radovi na asfaltiranju dosadašnjeg atarskog puta, dužine 5,5 kilometara, koji se ovom investicijom pretvara u državni put. 
“Završetak obilaznice, puta od Orlovata prema Botošu, na neki način će umanjiti ovaj problem, ali nismo stali na tome, zajedno sa državnim organima radimo na trajnom rešavanju problema, a to je izgradnja dva mosta. Na korak smo do dobijanja građevinske dozvole za drumski most i očekujemo da izgradnja počne sledeće godine. Što se tiče deonice od 5,5 kilometra, ona će, takođe u velikoj meri biti završena do kraja godine, a čim dozvole vremenski uslovi, radovi će se nastaviti i biti završeni u prvoj polovini sledeće godine”, kazao je gradonačelnik i dodao da se na sastanku razgovaralo i o komunalnim problemima u selu.
 
 
 
 
“U odnosu na prethodnu posetu, urađena je eko česma, asfaltirane su dve ulice, Ive Lole Ribara i 7. jula, očišćena je deponija, obnovljena kapela na mesnom groblju, a ono što su sada problem jeste ponovno stvaranje divlje deponije, takođe neophodna su sredstva za unapređenje energetske efikasnosti u zgradi snovne škole, za odnosno zamenu prozora. U dosta lošem stanju su i saobraćajnice unutar samog naselja, zbog preopterećenosti, ali i tu imamo spreman projekat za rekonstrukciju, u dužini od 1,5 kilometra, s proširenjem do 5 metara i za to je neophodno izdvojiti preko 120 miliona dinara. To ne možemo sami, tražićemo pomoć države kako bi taj problem rešili. Verujem da su svi meštani Tomaševca, Orlovata i Botoša svesni da ovi projekti, koje realizujemo s Republikom, nisu ni brzi, laki, a ni jeftini, ali kada se završe, oni će umnogome olakšati funkcionisanje ovih naseljenih mesta kada je u pitanju saobraćaj”, istakao je gradonačelnik Salapura. 
 
 
 

Predsednik Saveta MZ Tomaševac Goran Fijat pozdravio je akciju “Da nam sela budu bliža” i rekao da se danas razgovaralo o planovima, infrastrukturi, putevima, kao i o nekim gorućim temama
“Dosta toga je urađeno, a dosta se i planira. Nama jeste gorući problem put kojim se saobraćaj usmerava prema Botošu, s obzirom da nam je most zatvoren, što je nešto urgentno što se planira da se radi i to je danas na sastanku i dogovoreno. Što se tiče novog putničkog mosta preko Tamiša, obavešteni smo da bi sledeće godine trebalo da počne izgradnja. Od prošle gradonačelnikove posete puštena je u rad eko-česma, asfaltirane su ulice, mesno groblje sada održava i uređuje JKP “Čistoća i zelenilo”, i meštani su zadovoljni tom uslugom”, ističe Fijat. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7320/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2023_TOMASEVAC_0.jpg