Godina na izmaku u znaku borilačkih sportova u Zrenjaninu - tri ekipne državne titule i uspesi na međunarodnom planu za svaku pohvalu

Godina koja je na izmaku protekla je, u sportskom Zrenjaninu, u znaku borilačkih sportova,  potvrde kontinuiranog stručnog rada, ali i izražene masovnosti, jer se brojni naši najmlađi sugrađani opredeljuju upravo za treniranje i bavljenje sportom u takvim klubovima. Rezultati, koji dolaze kao posledica svega navedenog, doprinose i većem interesovanju za te sportove, pa je, na taj način, obezbeđen kontiuitet razvoja i u narednom periodu.
 
Rvači su ljubitelje sporta tradicionalno navikli na uspehe, koji nisu izostali ni ove sezone. “Proleter” je osvojio 19. titulu šampiona Srbije i već odavno je po tome najuspešniji gradski sportski kolektiv. Nizu pojedinačnih trofeja dodali su još dve bronzane medalje sa Svetskog prvenstva, koje su osvojili Mate Nemeš i Georgi Tibilov, uz olimpijsku normu Nemeša za predstojeće igre u Parizu. Nemeš se okitio i srebrom na Evropskom prvenstvu, s kog su stigle još dve bronzane medalje - Tibilova i Mihaila Kadžaje
 
 
 
 
Svetska medalja u karateu, prva za Srbiju posle više od decenije, stigla je u Karate klub “Zrenjanin”, a doneo ju je Đorđe Tešanović, trećeplasirani na Svetskom seniorskom šampionatu u Budimpešti. Na krilima ovog uspeha, karatisti “Zrenjanina” osvojili su i pehar Nacionalne premijer lige i postali ekipni šampioni Srbije u muškoj seniorskoj konkurenciji.  
 
Najveći klupski uspeh u istoriji postigli su ove sezone i članovi i članice Omladinskog džudo kluba “Proleter”. Seniorke su prvi put postale šampionke Srbije, dok je muška ekipa ponovila prošlogodišnji uspeh, osvajanjem trećeg mesta u nacionalnom šampionatu. 
 
 
 
 
Sportsku tradiciju grada Zrenjanina i njegovih borilačkih sportova sve sigurnije ispisuje i “Memorijal Zvonimir Zvonko Vujin”, takmičenje posvećeno legendarnom zrenjaninskom bokseru. Ove godine uspešno je organizovano treći put, i to u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, kao prvi sportski događaj na tom privrednom i političkom području tri države članice na Balkanu. Nastupali su i članovi dva zrenjaninska bokserska kluba “Banat” i “Petrovgrad”, koji se sve više nameću i u širim okvirima. 
 
 
 
 
Početak 2023. godine obeležio je i MMA spektakl održan u okviru nacionalnog karavana, borbe u oktogonu koje su ispunile tribine zrenjaninske “Kristalne dvorane”. Ako svemu navedenom dodamo i borilačke sportove koji su takođe dugo prisutni u Zrenjaninu i čiji predstavnici standardno beleže dobre rezultate na brojnim takmičenjima - mačevanje (MK “Omladinac”), tekvondo (TK “Zrenjanin”, TK “Proleter”), savate i kik boks (KBS “Internacional”, “Fajter”) - zaokružujemo sliku sportskog Zrenjanina koji zaslužuje pažnju i sve pohvale, ali i podršku za ostvarivanje dobrih rezultata i u budućnosti.
 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7302/Borilacki_sportovi_0.jpg