Gradonačelnik u obilasku radova na asfaltiranju novog državnog puta Orlovat - Botoš: uz angažovanje države intenzivno rešavamo gorući problem

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa zamenikom Sašom Santovcem, obišao je danas radove na asfaltiranju saobraćajnice između Botoša i Orlovata, koja se gradi kao alternativni pravac za meštane sva tri naselja u neposrednoj blizini zatvorenog mosta na Tamišu - Tomaševca, Orlovata i Botoša.
 
Obimne radove na trasi dužine 5,35 kilometara i širini puta od 6 metara, izvodi JP “Putevi Srbije” - preduzeće “Štrabag”, i u pitanju je, praktično, izgradnja novog državnog puta umesto dosadašnjeg atarskog. Asfaltiranje deonice počelo je juče, a ceo projekat označen je kao hitna rehabilitacija atarskog puta, uz ukupnu vrednost radova od 496.7 miliona dinara sa PDV-om. 
 
 
 
 
Gradonačelnik Salapura rekao je ovim povodom da će taj put imati status državnog puta. 
 - Zahvaljujući angažovanju Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, praktično smo napravili obilaznicu za gorući problem, kada je u pitanju zatvaranje drumsko - železničkog mosta za putnički saobraćaj. Da podsetim, drumsko - železnički most sagrađen je 1880. godine i nije bezbedan za putnički saobraćaj, što je donelo probleme stanovnicima ovog dela teritorije našeg grada. Brzom reakcijom Vlade Republike Srbije, ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i izvođača, nalazimo se na trasi puta koji će biti ukupne dužine skoro 5,5 kilometara, a ukupna vrednost radova je blizu 500 miliona dinara sa PDV-om - rekao je gradonačelnik. 
 
Istakao je da se, uporedo sa ovom investicijom, temeljno radi na rešavanju dva važna kapitalna projekta kada je u pitanju ova deonica, a to je izgradnja posebnog drumskog mosta dužine 190 metara, 60 metara uzvodno od postojećeg, a takođe radi se i na rešavanju novog železničkog mosta koji bi trebalo da bude odvojen od postojećeg.
- To su kapitalni projekti za ovaj deo naše teritorije kom gravitira blizu 20 hiljada stanovnika i koji će imati veoma velike benefite kada su u pitanju bezbednost i kvalitet saobraćaja u narednom periodu - rekao je on.
 
 
 
 
Pohvalio je izvođača radova - preduzeće “Štrabag” na ekspeditivnosti i posvećenosti radu i naveo da je to preduzeće već radilo nedavno na realizaciji projekta rehabilitacije dela “magistrale” u našem gradu. 
- Videli smo da su izvanredno obavili te radove. Što se tiče samih rokova, oni pre svega zavise od vremenskih uslova, dakle, evo i danas smo na gradilištu uprkos tome što vreme za to baš i nije naklonjeno, ali radovi se mogu izvoditi. Dakle, u skladu sa njihovim ingerencijama i tehničkim mogućnostima, radovi će biti urađeni u najbržem mogućem roku - poručio je gradonačelnik Simo Salapura.
 
Upitan da prokomentariše početak izgradnje auto puta Beograd - Zrenjanin, rekao je da je to višedecenijski san koji je dosanjan i projekat koji će apsolutno promeniti demografsku, ekonomsku i razvojnu sliku Zrenjanina i celokupnog Banata.
- To je nešto što će sigurno poboljšati privrednu sliku Zrenjanina i konkurentnost našeg grada. Znamo da imamo industrijsku zonu koja može da primi još investitora i da imamo velikog investitora koji sledeće godine treba da krene u drugu fazu radova, u pitanju je kineska kompanija Linglong. Sve to će doprineti da imamo i bolju saobraćajnu infrastrukturnu povezanost koja će doprineti privrednom, ekonomskom i demografskom razvoju teritorije celog Banata, samim tim i Zrenjanina – rekao je gradonačelnik. 
 
 
 
Predsednik Saveta mesne zajednice “Tomaševac” Goran Fijat rekao je na gradilištu puta da će ova alternativa mnogo značiti, posebno za meštane Tomaševca.
- Vidim da je dinamika radova dobra, da se brzo radi i jedva čekamo da se to završi, stanovnici to jedva čekaju. Nadamo se i da će vremenski uslovi dozvoliti da se radi. Izgradnja mostova je pravo i trajno rešenje kada je u pitanju Tomaševac, i rečeno nam je da će gradnja novog drumskog mosta početi iduće godine, a on će se zapravo povezivati na ovaj put i sve to ide u dobrom pravcu. Apelujem i na svoje sugrađane da budu strpljivi, jer se na rešavanju ovog problema zaista intenzivno radi - kazao je Fijat.
 
Radovi na novom državnom putu izvode se od raskrsnice na putu Botoš-Tomaševac do mesnog groblja na ulazu u Orlovat, odnosno do buduće kružne raskrsnice na trasi obilaznice oko Orlovata s koje će saobraćajni pravci voditi ka samom selu, novom drumskom mostu i ka Zrenjaninu.  
 
 
Podsećamo, na snazi je totalna obustava saobraćaja za sva drumska vozila preko mosta na Tamišu između Orlovata i Tomaševca, koja je najviše pogodila meštane Tomaševca, jedinog naselja na teritoriji Grada Zrenjanina koje se nalazi na levoj obali Tamiša. Kao trajno rešenje ovog problema, odlučeno je na državnom nivou da se pristupi izgradnji dva nova mosta - za drumski i železnički saobraćaj. Početak gradnje novog drumskog mosta uslediće već na proleće naredne godine, a kao alternativno rešenje izvode se radovi na asfaltiranju dosadašnjeg atarskog puta.   
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7310/ASFALTIRANJE_BOTOS_ORLOVAT_0.jpg