Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Zrenjanin realizovala projekat "Naše mesto inkluzije" podržan od strane Ministarstva pravde Republike Srbije

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac obišao je danas Međuopštinsku organizaciju slepih i slabovidih Zrenjanin, a povod za posetu bio je projekat te organizacije koji je podržalo Ministarstva pravde Republike Srbije.

 

 

Predsednik te organizacije Atila Križik, rekao je da su uz podršku  Ministarstva pravde dobili opremu koju će koristiti u njihovim prostorijama za edukacije, radionice i razna predavanja.
- Sada imamo svoj baner, televizor, zvučnike i laptop koji će nam značiti jer mi ovde organizujemo obuke na računarima i asistivne tehnologije (softveri za slepe) i moći ćemo da to uradimo na ovim uređajima. Televizor će nam mnogo značiti, pošto on u sebi ima i govornu podršku, tako da će i slepi članovi moći da kontrolišu uređaj kroz podešavanja i kroz razne funkcije koje imaju smart televizori. Takođe, predavači kada nam budu dolazili, a oni uglavnom imaju pripremljene svoje prezentacije koje održavaju i drugim udruženjima, kada dođu kod nas, opet će imati laptop, televizor, zvučnike, da to mogu lepo da prezentuju – rekao je Atila Križik.

 

 

Naveo je da je reč o projektu „Mesto naše inkluzije“, a da su i prošle godine od Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja kroz projekat dobili sredstva za opremanje kancelarije, kuhinje i toaleta čime su stvoreni bolji uslovi rada te organizacije – kazao je on i naveo da je ta organizacija jedina iz našeg grada koja je dobila sredstva pomenutih Ministarstava.
Križik se zahvalio lokalnim samoupravama Srednjobanatskog okruga, a posebno Gradu Zrenjaninu, na podršci koju imaju u poslednje dve godine i mogućnošću da pišu projekte.
- U prethodnom periodu imali smo mnogo problema u organizaciji jer nije bilo moguće postaviti sve na svoje mesto, da opremamo prostor i radimo kako bismo želeli, dok nas nisu podržali, a sada se možemo pohvaliti realizovanim projektima – kazao je on posebno naglasivši podršku zamenika.    

 


Zamenik Santovac rekao je da Grad Zrenjanin pokušava da rešava probleme koji postoje i da stvori bolje uslove za članove sa kojima je često u kontaktu.
- Ono što bih napomenuo jeste da smo stvorili uslove da ova organizacija može da konkuriše za podršku kroz razne projekte, a rezultate danas možemo i videti. Zahvalnost Ministarstvu pravde koje je prepoznalo potrebe slepih i slabovidih u našem okrugu, kao i Ministarstvu za rad,  boračka i socijalna pitanja, a mi očekujemo da i tokom naredne godine bude realizovano još novih projekata  na novim konkursima, a sa jasnim ciljem da organizacija i njeni članovi lakše funkcionišu – rekao je Santovac i podsetio na pre nekoliko dana održanu izložbu osoba sa invaliditetom na kojoj su i slepi i slabovidi izložili svoje proizvode.

 


Zamenik je ukazao da bi, u dogovoru s gradonačelnikom, naredne godine mogla biti organizovana i prezentacija svega što članovi brojnih udruženja osoba sa invaliditetom rade, na koji način funkcionišu i kako se uspešno bave sportom, kulturom, a li i da prikažu kako njihove vredne ruke mogu mnogo toga da urade, a javnost sa tim bila upoznata.


  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7300/SLEPI_I_SLABOVIDI_POSETA_SANTOVAC_00.jpg