Svečano uručene Svetosavske stipendije - Organizacija “Svetosavlje” nastavlja s podrškom uspešnim đacima iz porodica sa više dece

Organizacija “Svetosavlje” uručila je danas, na svečanosti u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”, tradicionalne Svetosavske stipendije, koje je za ovu školsku godinu zaslužilo pet studenata i 16 učenika srednjih škola sa teritorije Grada Zrenjanina i opštine Žitište. Stipendije je uručio predsednik Organizacije “Svetosavlje” Dragan Vidaković, a svečanosti su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, kao i članovi Upravnog odbora “Svetosavlja”. 
 
Svrha Svetosavskih stipendija je da ohrabre i pomognu školovanje dece koja žele da uče i postižu odlične rezultate, a potiču iz porodica sa više dece slabijih materijalnih mogućnosti. Ovogodišnji fond za stipendiranje iznosi ukupno 1,3 miliona dinara, a iznos pojedinačnih godišnjih stipendija je 100.000 dinara za studente i 50.000 dinara za đake, koje se isplaćuju u deset jednakih mesečnih rata.
 
 
 
 
Prisutnima se, u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime obratio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji je istakao značaj ovakvih stipendija i zahvalio organizaciji “Svetosavlje” što na ovakav način iskazuje značajnu i važnu društvenu brigu i odgovornost.
“Često naglašavamo da je porodica najvažniji oslonac društva. Grad Zrenjanin već tri godine organizuje i manifestaciju “Dani porodice”, a naša podrška jačanju porodice i roditeljstva ogleda se u sve većim izdvajanjima iz gradskog budžeta, i to u više segmenata”, istakao je zamenik Santovac i dodao da su ove godine povećani iznosi stipendija koje dodeljuje grad. 
 
“Prošlogodišnji iznos studentskih stipendija iznosio je 8.400 dinara, a sada je 13.000 dinara, takođe, prošlogodišnji iznos učeničkih stipendija iznosio je 5.400, a sada je 8.100 dinara i za tu namenu ove godine iz gradskog budžeta određeno je 22 miliona dinara. Trudićemo se da u narednom periodu, u skladu sa prilivom u budžet, taj iznos još više povećamo. Svojim radom i uspehom vi, pre svega, na najbolji način predstavljate sebe, svoju porodicu i školu, ali i svoj grad i svoju zemlju, gde god odete”, poručio je studentima i učenicima Santovac i pozvao ih da, nakon školovanja, budu kreatori privrednog i društvenog ambijenta ove sredine u godinama koje predstoje.
 
 
 
 
“Zrenjanin je danas grad sa više od 20 različitih gradilišta stambenih i privrednih objekata, a upravo je pre nekoliko trenutaka stigla vest o početku izgradnje autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, koji će nas povezati sa dva najveća grada u Srbiji, ali i svim najvažnijim putnim pravcima u državi. Benefite ovakve investicije u ovom trenutku ne možemo ni da sagledamo, i za Zrenjanin i za ceo Banat”, rekao je Saša Santovac.
 
Predsednik “Svetosavlja” Dragan Vidaković podsetio je da je Svetosavska stipendija ustanovljena 2011. godine i da se, osim primarnog cilja, njom želi ukazati i na značaj i položaj porodica s više dece, na značaj nataliteta u našem društvu, jer je to jedan od ključnih problema s kojima se društvo, narod i država suočavaju.
"Želimo i da pokažemo, kao društvo, i da ne da dozvolimo da niko ko želi da uči nesme u tome da bude sprečen samo zato što nema dovoljno materijalnih sredstava. Mogu s ponosom da kažem da je za ovih trinaest godina “Svetosavlje” ukupno prikupilo i izdvojilo za ove svrhe 15.780.000 dinara, stipendirajući 78 studenata i 180 učenika. Uvereni smo da će svi naši svetosavski stipendisti jednoga dana, kada budu završili svoje školovanje, zaposlili se, ostvarili karijere, takođe imati potrebu da budu solidarni i pomažu drugima kojima bude potrebno, na taj način učestvovati u kruženju dobrote, kako nas je učio prof dr Vladeta Jerotić", poručio je Vidaković.    
 
 
 
 
U ime stipendista, zahvalio se Marko Denda, učenik prvog razreda Zrenjaninske gimnazije. 
 
“Svetosavlje” je i ovom prilikom dodelilo posebnu zahvalnicu prijateljima organizacije, za podršku u ostvarivanju njegove misije i ciljeva, koju su zaslužili Narodni muzej Zrenjanin i Aleksandar Blanuša, vlasnik i urednik informativnog portala "Volim Zrenjanin". U ime Narodnog muzeja priznanje je primio direktor Siniša Onjin.
 
 
 
Svečanost dodele Svetosavskih stipendija uveličali su dečji crkveni hor "Prepodobni Rafailo Banatski", pod upravom veroučiteljice Milice Nenin i vokalna solistkinja Vaskrsija Kovačević, učenica odseka solo pevanja u Muzičkoj školi "Josif Marinković", u klasi profesorke Ane Aleksić Šajrer. 
 
 
 
Studenti koji su dobili Svetosavske stipendije: 
1. Aleksandar Radanov, Fakultet umetnosti, Novi Sad
2. Aleks Senji, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
3. Marija Živković, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
4. Ljubica Živković, Ekonomski fakultet, Subotica
5. Sergej Grahovac, Geografski fakultet, Beograd
 
 
 
Učenici koji su dobili Svetosavske stipendije: 
1. Marko Denda, Zrenjaninska gimnazija  
2. Jelena Nenin, Zrenjaninska gimnazija
3.Sofija Ćorović, Medicinska škola, Zrenjanin
4. Nemanja Simić, Ekonomsko trgovačka škola „Jovan Trajković“, Zrenjanin 
5. Luka Vukov, Zrenjaninska gimnazija
6. Marta Bašić, Zrenjaninska gimnazija
7. Nikola Šormaz, Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla“, Zrenjanin
8. Stefana Margić, Medicinska škola, Zrenjanin
9. Filip Poučki, Zrenjaninska gimnazija
10. Nikolaj Radovanović, Srednja poljoprivredna škola, Zrenjanin
11. Zorka Prstojević  Zrenjaninska gimnazija
12. Milena Ćorović, Medicinska škola,Zrenjanin
13. Aleksa Janković, Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla“, Zrenjanin
14. Strahinja Grahovac, Ekonomsko trgovačka škola „Jovan Trajković“, Zrenjanin
15. Gordana Lazić, Zrenjaninska gimnazija
16. Milica Čorokalo, Ekonomsko trgovačka škola „Jovan Trajković“, Zrenjanin

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7308/SVETOSAVLJE_UGOVORI_STIPENDIJE_2023_0.jpg