Zrenjanin pridruženi partner na projektu "Podsticanje mladih za učešće u procesu EU integracija" (REBOOTING)

Projekat "Podsticanje mladih za učešće u procesu EU integracija" (REBOOTING) svečano je predstavljen u Gradskoj kući u Novom Sadu.
Nosilac projekta je omladinski savez udruženja OPENS, a partneri na projektu su Western Balkans Institute, Bečejsko udruženje mladih - BUM, SINHRO i Somborski edukativni centar - SEC, dok su pridruženi partneri Grad Zrenjanin, Grad Kikinda, Grad Sremska Mitrovica, Grad Subotica.

 

 

Domaćin Ceremonije bio je gradonačelnik grada Novog Sada Milan Đurić, dok su Ceremoniji, pored predstavnika našeg grada – pomoćnice gradonačelnika Marije Damjanović i načelnika Gradske uprave Nenada Domjeskova, prisustvovali i predstavnici Subotice, Sombora, Pančeva, Kikinde, Sremske Mitrovica, Bečeja, kao i predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji.

“Podsticanje mladih za učešće u procesu EU integracija” - REBOOTING, je trogodišnji projekat koji pokrenut uz podršku Evropske Unije i fokusiran na osnaživanje mladih u Vojvodini, uzimajući u obzir jedinstvene društvene, kulturne i ekonomske faktore regiona.
Projekat ima za cilj stvaranje sigurnih prostora za učešće mladih i učenje o evropskim vrednostima u Vojvodini, odnosno stvaranje resursnih centara za omladinsku participaciju i učenje o EU, kao i osnaživanje omladinskih organizacija koje implementiraju različite omladinske aktivnosti vezane za proces pristupanja Evropskoj Uniji i EU integracije.

 

 

Program projekta REBOOTING
Projekat kreira inovativne programe učešća za proširenje znanja o EU (proces pristupanja) i testiranje stavova mladih o relevantnim društvenim temama za EU, podstičući interakciju među mladima.
 
Tokom trogodišnje implementacije, projekat će se koristiti različitim alatima za dosezanje, informisanje i edukaciju korisnika.
Neke od najistaknutijih metodologija rada su panel debate o EU, Sokrat kafei, pilot programi neformalnog obrazovanja u okviru građanskog vaspitanja, produkcija potkast emisija o srodnim temama i druge metodologije.
 
Projekat REBOOTING daje značajnu ulogu lokalnim OCD i neformalnim grupama u procesu evropeizacije Srbije kroz izgradnju kapaciteta za 8 omladinskih prostora u 8 različitih lokalnih zajednica koji će delovati kao resursni centri za učešće mladih i učenje o EU i evropeizaciji.
 
Pored toga, projekat obezbeđuje finansijsku podršku za 24 omladinske organizacije i lokalne inicijative u razvoju i sprovođenju niza omladinskih aktivnosti koje se bave procesom evropskih integracija i pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

 

Tekst i foto: OPENS

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7371/opens_00.jpg