Gradonačelnik potpisao ugovor u Ministarstvu zaštite životne sredine, sufinansira se projekat smanjenja zagađenja vazduha za domaćinstva

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura danas je, na svečanosti u Palati “Srbija” u Beogradu potpisao ugovor o sufinansiranju realizacije projekta smanjenja zagađenja vazduha prelaskom na ekološki prihvatljiviji energent za domaćinstva na teritoriji grada Zrenjanina, u 2024. godini. Projekat je ukupne vrednosti 7,2 miliona dinara, od čega će Ministarstvo zaštite životne sredine transferisati iznos od 3.760.000 dinara. Grad Zrenjanin učestvovaće u projektu sopstvenim sredstvima u visini od 3.440.000 dinara, s rokom realizacije do kraja ove godine.  
 
 
 
 
U ime ministarstva, ugovore je s predstavnicima lokalnih samouprava potpisala ministarka Irena Vujović, zahvalivši im na učešću na konkursima za sufinansiranje, na dobrim projektima i najavljujući još jedan konkurs, za one gradove i opštine koji danas nisu bili u prilici da dobiju sredstva.
- Današnji ugovori tiču se zamene kotlova u javnim ustanovama na ekološki prihvatljivije energente, zamene kotlova u individualnim domaćinstvima i uklanjanja divljih deponija. Ono što je važno, u ovom konkursu ne postoje veći ili manji projekti, bolji ili lošiji, svi su podjednako dobri kada je cilj da zajedno unapredimo kvalitet životne sredine - istakla je resorna ministarka. 
 
 
 
Dodala je da je akcenat na konkursima i dodeli sredstava stavljen i na one gradove koji beleže prekomerno zagađenje vazduha, a kada je reč o individualnim domaćinstvima, poručila je predstavnicima lokalnih samouprava da je važno animirati ljude, razgovarati s njima i upoznati ih s kriterijumima koji će se primenjivati prilikom raspisivanja konkursa na lokalnom nivou. 
- Imali smo različita iskustva u tom pogledu, ljudi možda ne žele da se prebace na druge vidove grejanja i svakako ih treba što bolje informisati o mogućnostima sufinansiranja. Puno zahteva smo dobili i kada su u pitanju divlje deponije, važna nam je životna sredina, država želi da ulaže u ekologiju i to je poznato, sa budžetima koji su iz godine u godinu sve veći, ali moramo i da zajednički gradimo sistem upravljanja otpadom koji nije baš savršen u nekim oblastima - poručila je ministarka Irena Vujović prilikom današnje ceremonije. 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je dosadašnju dobru saradnju s Ministarstvom zaštite životne sredine, kao i s resornim pokrajinskim sekretarijatom,  i nastavak sufinansiranja projekata Grada Zrenjanina i u ovoj godini. Podsetio je na kapitalan projekat sanacije nekadašnje gradske deponije u dve faze, ali i brojne druge projekte sufinansirane od strane tog ministarstva.
- Zamena kotlarnice u OŠ “Dr Aleksandar Sabovljev” u Ečki, uklanjanje divlje deponije u Botošu, rekonstrukcija zelenila u Karađorđevom parku samo su neke od naših aktivnosti prepoznate u proteklom vremenskom periodu i od strane ministarstva i drago nam je što zajedničke projekte zaštite i unapređenja životne sredine nastavljamo da realizujemo i u 2024. godini - rekao je gradonačelnik Salapura.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7395/MZZS_UGOVOR_BGD_0.jpg