Obeležavanju Međunarodnog dana civilne zaštite u Trebinju prisustvovao i predstavnik Zrenjanina: saradnja bratskih gradova proširena i na oblast civilne zaštite

Međunarodni dan civilne zaštite, 1. mart, obeležen je, između ostalih manifestacija i skupova, i održavanjem Prve regionalne konferencije u bratskom gradu Trebinju, pod nazivom "Elementarne nepogode, rizici i zajedničko delovanje u regionu".  U okviru konferencije, održana je i pokazna vežba jedinica civilne zaštite "Štit 2024", centralna vežba zaštite i spasavanja u Republici Srpskoj. Smotri jedinica i izvođenju vežbe prisustvovao je i Miroslav Sladojević, šef Odseka za odbranu i vanredne situacije Gradske uprave Zrenjanin, kao gost gradonačelnika Trebinja, Mirka Đurića.
 
 
 
Tradicionalno dobri odnosi i saradnja dva bratska grada prošireni su, na ovaj način, i na saradnju u oblasti civilne zaštite. Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je ova vežba prilika da se sagleda šta nedostaje službi civilne zaštite u tom gradu, kao i da se u tom segmentu što bolje povežu sa Srbijom i Crnom Gorom.
"Veoma sam zadovoljan dosadašnjim uspešnim angažovanjem pripadnika trebinjske civilne zaštite. Uvežbanost uvek može biti bolja, a ovakve vežbe nam pomažu kako bi otklonili eventualne nedostatke i popravili ih. Neophodno je da se povežemo s našim komšijama, pripadnicima nadležnih službi u zemljama okruženja, kako bi eventualne intervencije bile efikasnije, odnosno da se sve eventualne barijere otklone. Ne sumnjam da ovi ljudi profesionalno odgovaraju svakom zadatku i da možemo mirno da spavamo", rekao je Ćurić novinarima i zahvalio pripadnicima službi zaštite i spasavanja za angažman tamo gde je bila potrebna pomoć. 
 
 
 
Miroslav Sladojević preneo je pozdrave iz bratskog Zrenjanina i istakao da je u našem gradu u toku formiranje jedinice Civilne zaštite opšte namene i specijalizovane jedinice.
"Funkcionišu Gradski štab, operativni timovi, kao i sva ostala radna i pomoćna tela Štaba koja pomažu gradonačelniku u donošenju odluka", rekao je Sladojević trebinjskim novinarima.
 
Cilj Pokazne vežbe "Štit 2024" bio je uvežbavanje radnji i postupaka nadležnih službi zaštite i spasavanja, kao i sistema veza u slučaju elementarne nepogode zemljotresa, ali i zajedničkog delovanja Službi zaštite i spasavanja grada Trebinja. Vežba je održana u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić".
 
Fotografije: Radio Trebinje

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7382/Trebinje_vezba_civilne_zastite_2024__0_.jpg