Crveni krst obeležava Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi - ukazana čast višestrukim davaocima krvi i dodeljene plakete "Široko srce" 

Crveni krst Zrenjanin ove godine obeležava 14. jun - Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi uz moto "20 godina proslave davanja: Hvala vam, dobrovoljni davaoci krvi!". Dvodnevno obeležavanje tog datuma počelo je danas, prijemom i dodelom plaketa višestrukim davaocima krvi, dok će sutra biti organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi, uz besplatnu kontrolu analiza iz krvi za sve davaoce. 
 
Tradicionalno, prijemu u sali Crvenog krsta Zrenjanin prisustvovali su dobrovoljni davaoci koji su krv dali 100, 75, 50 i 35 puta, kao i dobitnici plakete “Široko srce”, koja se dodeljuje institucijama, obrazovnim ustanovama, kompanijama i udruženjima za doprinos dobrovoljnom davalaštvu krvi na teritoriji Grada Zrenjanina. 
 
 
 
Sto puta krv su dali Nebojša Brdarić i Tibor Liptak, a 75 puta Đurica Eremija i Dragan Dimić. Njima je čestitao i plakete uručio Boško Mitrašinović, sekretar Crvenog krsta Vojvodine.
 
Među 14 dobrovoljnih davalaca koji su do sada dali krv i iskazali humanost 50 puta našao se i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. Gradonačelnik se i obratio prisutnima, istakavši da je humanost nešto što svako treba u sebi da nosi i gaji.
- Treba da znamo da, davajući sebe, pomažemo drugima, to je neki osnovni moto, a prvi put krv sam dao tokom studija u Beogradu, na nagovor kolega s fakulteta. To traje do danas, pedeset puta, ali to je tek polovina od onog što smo imali priliku danas da vidimo. U neformalnom razgovoru s gospodinom Brdarićem, koji je krv dao sto puta, rekao sam da ga pratim i dalje i da želim i sam da dođem do te cifre. Takođe, važno je istaći da je naša gradska organizacija Crvenog krsta jedna od najboljih u Srbiji, jer je po broju aktivnosti, realizovanih humanitarnih akcija i programa u prošloj godini bila na trećem mestu, a ako znamo da u svakom gradu ili opštini postoji takva organizacija, uspeh je tim veći i ja im na tome čestitam i dajem podršku i svojim ličnim primerom - rekao je gradonačelnik Salapura.
 
 
 
 
Na svečanosti su plakete dodeljene i davaocima koji su krv dobrovoljno dali 35 puta, a njih je ove godine bilo dvadeset sedmoro. 
 
Sekretar Crvenog krsta Zrenjanin, Aleksandra Tanasijević je izrazila posebno zadovoljstvo što Crveni krst Zrenjanin nailazi na veliko razumevanje, pomoć i podršku Grada Zrenjanina kada je u pitanju realizacija programa dobrovoljnog davalaštva krvi. Veoma značajna podrška dolazi upravo od gradonačelnika grada Zrenjanina, gospodina Sima Salapure kome je ovom prilikom uručeno priznanje za 50 puta darovanu krv.
 
 
 
Upućena je zahvalnost svim pojedincima koji su dobili priznanja i zahvaljujući kojima Zavod za transfuziju krvi Vojvodine i Crveni krst Zrenjanin radeći na motivaciji i organizovanju akcija obezbeđuju dovoljne količine bezbedne krvi potrebne za lečenje svih naših sugrađana. Osim pojedinaca, Tanasijević je ukazala i na značaj humanih sredina koje organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi i pomažu njihovu realizaciju, i uručila Plaketu "Široko srce" ustanovama i institucijama koji su postigli izuzetne rezultate na omasovljavanju dobrovoljnog davalaštva krvi u 2023. godini. Dobitnici plakete "Široko srce" su Policijska uprava u Zrenjaninu, Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Banja Rusanda" u Melencima, Sportski savez grada Zrenjanina, Srednja poljoprivredna škola u Zrenjaninu i naseljeno mesto Stajićevo.
 
 
 
 
Na svečanosti su se dobitnicima priznanja obratili i Boško Mitrašinović, Simo Salapura i dr Sonja Kapeler Puškarić, predsednik Crvenog krsta Zrenjanin.
 
Svečanost je muzičkim programom upotpunila Milica Dosković, članica hora Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
 
 
 
Obeležavanje 20 godina Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi ove godine omogućava da se osvrnemo na postinuća, da se uhvatimo u koštac sa izazovima i projektujemo budućnost u kojoj će bezbedna transfuzija biti univerzalno dostupna. Ovogodišnji slogan je "20 godina proslave davanja: Hvala vam, dobrovoljni davaoci krvi!" Time se obeležava jubilej od 20 godina obeležavanja ovog dana i ističe ogroman značaj koji davaoci krvi imaju u životima pacijenata i drugih davalaca. Kampanja služi kao prilika da se izrazi zahvalnost za datu krv, plazmu ili trombocite za sve oni koji su spasili mnoge živote. I ne samo to, to je poziv na akciju, motivisanje mnogih drugih pojedinaca da se priključe globalnom pokretu davalaštva krvi. 
 
 
Svetski dan davalaca krvi ustanovljen je Rezolucijom Svetske zdravstvene organizacije iz 2005. godine i posvećen je dobrovoljnom davanju krvi, njegovom značaju i popularizaciji. Obeležava se u znak sećanja na datum rođenja austrijskog biologa i lekara Karla Landštajnera (1868-1943), zaslužnog za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7517/Crveni_krst_davaoci_krvi_2024_0.JPG