Na oglednom polju "Zlatica" održan tradicionalni Dan polja strnih žita srednjeg Banata, u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin  

Tradicionalni Dan polja strnih žita srednjeg Banata, koji početkom juna svake godine organizuje zrenjaninska Poljoprivredna stručna služba, održan je danas na oglednom polju službe “Zlatica”, u katastarskoj opštini Lazarevo, koje PSS obrađuje na površini od 83 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Skupu su prisustvovali Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura
 
Nakon pozdravnih reči domaćina i gostiju, predstavljen je sortni ogled strnih žita - pšenice, ječma i tritikala, dok su preostale površine koje obrađuje Poljoprivredna stručna služba pod zasadima kukuruza i suncokreta. Cilj ovakvih ogleda je da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa primenjenim semenskim kulturama, tehnologijom i uticajem klimatskih promena na proizvodnju, kako bi na svojim imanjima postigli što bolje prinose.  
 
 
 
 
Kada je reč o podršci Grada Zrenjanina poljoprivrednim proizvođačima, gradonačelnik je ukazao da kroz akciju “Da nam sela budu bliža”, a koju sprovodi u protekle tri godine, razgovara i sa poljoprivrednicima, sa vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava i da se tom prilikom uverava da se, uz primenu dobrih agro-tehničkih mera, uz dobre vremenske uslove i uz stručnu podršku, može živeti od poljoprivrede.
- Ono što je veoma važno, jeste da danas, na ovom oglednom polju, vidimo veliki broj stručnjaka i zainteresovanih poljoprivrednika koji žele da se upoznaju sa najnovijim informacijama i trendovima u poljoprivrednoj proizvodnji – rekao je on.
 
Ukazao je na dobru saradnju Grada Zrenjanina i Poljoprivredne stručne službe kojoj dugi niz godina unazad pruža podršku kako bi sprovela besplatno uzorkovanje zemljišta i sa tog, stručnog aspekta, pomogla našim poljoprivrednicima.
 
Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo zbog današnje posete ovom, tradicionalnom Danu polja.
- Verujem da će ovo biti još jedan uspešan dan i da će biti ova godina biti uspešna godina za sve naše poljoprivrednike – rekao je i najavio da će ovogodišnji konkurs za podršku poljoprivrednim gazdinstvima biti raspisan, najverovatnije, krajem ovog meseca.
 
 
 
 
Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Nemanja Ivanović istakao je podršku Pokrajinske vlade poljoprivrednim stručnim službama, kroz konkurse koje raspisuje. 
- Ove službe, kroz savetodavnu delatnost, daju nemerljiv doprinos unapređenju poljoprivredne proizvodnje, i na danima polja poljoprivredni proizvođači mogu da vide sve sorte i hibride koji se nalaze na našem tržištu, kako se ponašaju u aktuelnim klimatskim uslovima, da se upoznaju s agrotehničkim merama i na osnovu konsultacija sa svojim savetodavcima izaberu hibride za sledeću godinu - kazao je Ivanović i dodao da će resorni pokrajinski sekretarijat u narednom periodu nastojati da izvrši dodatnu nabavku mehanizacije za primarnu obradu zemljišta. 
 
- Takođe ćemo se truditi da, kroz konkurse za naučno-istraživačku delatnost, publikujemo sve te rezultate, kako bi bili što bliži i dostupniji poljoprivrednim proizvođačima. Ove godine pokrajinski budžet za poljoprivredu je rekordan i iznosi preko 10,5 milijardi dinara i sva sredstva se uglavnom plasiraju kroz konkurse, u vezi sa razvojem stočarstva, podrške mladima, nabavku poljoprivredne mehanizacije i fizičke imovine. Odziv je izuzetno velik, sa tri do četiri hiljade prijava po konkursu - naveo je Ivanović.   
 
 
 
 
Direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin Kristina Salapura rekla je da, kao i svake godine, na Dan polja strnih žita pozivaju poljoprivredne proizvođače iz srednjeg Banata, da pogledaju kako je služba proizvela strna žita, koje su to sorte koje pokazuju neke potencijale.        
- Nakon žetve izlazimo i s rezultatima prinosa i kako se koja sorta pokazala, a ovde će oni moći da vide primenjenu agrotehniku, koji hibridi, odnosno sorte, su doprineli da daju više zrna. Zima je bila sušna, s velikom pojavom glodara tokom januara, februara i marta, dok je maj izuzetno kišovit, s velikom količinom padavina. Bez obzira na sve to, i dalje očekujemo raniju žetvu, jer je vegetacija srazmerno pomerena za dve do tri nedelje - objašnjava ona. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7506/Dan_polja_jun_2024_0.jpg