Svetski dan zaštite životne sredine obeležen manifestacijom “Znanjem za zelenu planetu - GREEN je IN”, na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” 

Povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine, danas je na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” organizovana centralna manifestacija “Znanjem za zelenu planetu - GREEN je IN”. U organizaciji Katedre za inženjerstvo zaštite životne sredine na toj visokoškolskoj obrazovnoj ustanovi, upriličen je prigodan skup u amfiteatru,  predstavljeno je i održano nekoliko kreativnih radionica, a zasedao je i Zeleni savet Grada Zrenjanina. 
 
 
 
 
Nakon reči predstavnika domaćina, doc. dr Mile Kavalić, dekana TF “MIhajlo Pupin” prof. dr Milana Nikolića i prof. dr Bogdane Vujić, obratio se i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. On je istakao da je 5. jun, Svetski dan zaštite životne sredine, važan datum, te da Grad Zrenjanin, u okviru “Zelene agende” preduzima niz mera i ulaže ogromna sredstva u ovu oblast.
- Kada pogledamo četvorogodišnji ciklus, u pitanju su desetine miliona evra, počev od saniranja nesanitarne deponije, nekadašnje gradske deponije u Zrenjaninu, zatim saniranje sadašnje gradske deponije, a uskoro počinje izgradnja prečistača otpadnih voda... Takođe, dobili smo i novčana sredstva od Ministarstva zaštite životne sredine za sabirni kolektor otpadnih voda, a uz to pratimo i ozelenjavanje grada, kao i nove parkove, tu je zatim izgradnja kanalizacije u našim naseljenim mestima, takođe imamo segmente koji se tiču divljih deponija i veoma značajno, stalni kontinuirani monitoring kvaliteta vazduha na teritoriji grada Zrenjanina - kazao je gradonačelnik Salapura.
 
On je izrazio zadovoljstvo što je nivo svesti naših sugrađana o zaštiti životne sredine značajno porastao, posebno onih mlađih koji su uključeni u današnje radionice i što je baš u tom smislu formiran i Zeleni savet grada Zrenjanina, s idejom da se ukaže na sve one mere, aktivnosti i ulaganja koja su prisutna u zaštiti životne sredine, a na nivou grada Zrenjanina nisu ni malo skromna. 
 
 
 
 
Gradonačelnik je još rekao da su saradnja i partnerstvo Fakulteta i grada Zrenjanina u ovoj oblasti, obzirom da postoji smer Inženjerstvo u zaštiti životne sredine, neophodni i značajni, i ta saradnja će biti nastavljena, a koristiće se kapaciteti znanja koji dolaze iz akademske zajednice, kao i znanje i inicijative koja dolaze od učenika, konkretno od Zrenjaninske gimnazije, neformalne grupe „Need for Green".
 
Ovom prilikom dodeljene su i zahvalnice Tehničkog fakulteta u znak zahvalnosti za učešće na današnjoj manifestaciji. Dobili su ih, između ostalih, i Grad Zrenjanin i Zeleni savet grada, u čije je ime zahvalnicu od dekana Nikolića primila šefica Odseka za zaštitu i unapređivanje životne sredine Gradske uprave Jelena Poučki.  
 
 
 
 
U okviru kreativnih radionica predstavili su se dr Ljiljana Tubić - Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” u Beogradu, dizajnerka Emilija Zdravković AMELIE, neformalna grupa mladih “Need For Green”, NVO „Inženjeri zaštite životne sredine“ i TF „Mihajlo Pupin, Katedra za inženjerstvo zaštite životne sredine - smer Odevno inženjerstvo. Radionice je, u holu fakulteta, obišao i gradonačelnik, zajedno s pomoćnicom Marijom Damjanović i Jelenom Poučki.
 
U sklopu obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, ali i manifestacije organizovane danas na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin”, održana je i radno-svečana sednica Zelenog saveta grada Zrenjanina. Predočeni su aktuelni projekti i programi koji se realizuju od strane Grada Zrenjanina i JKP “Čistoća i zelenilo”, a razgovaralo se i o nekim budućim ekološkim aktivnostima i idejama.     
 
 
 
 
Svetski dan zaštite životne sredine (ili okoline) je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.
 
Datum 5. juni je odredila Generalna skupština UN, jer je tog dana održana Konferencija o zaštiti životne sredine u Štokholmu, 1972. godine. Na konferenciji se okupilo 113 država, koje su potpisale zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine. Program zaštite je nazvan UNEP. Predlog da se proslavlja 5. juni dala je upravo delegacija Jugoslavije i prema nekim izvorima, ovo je postao centralni događaj Ujedinjenih nacija.
 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7508/Dan_zast_ziv_sredine_TF_0.jpg