Najavljena 37. sednica Skupštine grada

Skupština
Na današnjoj Konferenciji za novinare, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, Aleksandar Marton najavio je 37. sednicu Skupštine grada Zrenjanina, koja će biti održana u petak, 16. decembra, s početkom u 10 časova. 
 
Pred odbornicima će se ovom prilikom naći dnevni red od 36 tačaka, a kako je rekao predsednik Skupštine, postignut je dogovor svih odborničkih grupa da se dnevni red dopuni tačkom u okviru koje će se razmatrati aktuelna situacija u zrenjaninskoj fabrici lekova "Jugoremedija" AD. Ova tačka biće prva o kojoj će se razgovarati.
- Od direktora Deurića dobićemo informaciju o trenutnom stanju u ovom preduzeću, čiji osnivač nije Grad Zrenjanin, ali je preduzeće izuzetno značajno za grad i egzistenciju koju u "Jugoremediji", direktno ili indirektno, ostvaruje nekoliko hiljada njegovih stanovnika. Nama se mnogo toga što se dešava oko ovog preduzeća ne sviđa i želimo da odbornicima prezentujemo sve relevantne informacije o tome – ističe Aleksandar Marton.
 
 
Kao teme koje se, na neki način, izdvajaju na predstojećoj sednici, on je ocenio odluke o uvođenju samodoprinosa na teritoriji mesnih zajednica "Lazarevo" i "Botoš", kao i predlog Odluke o raspisivanju referenduma za uvođenje samodoprinosa u MZ "Jankov Most".
- Veoma je dobro što je sa skoro 65% glasova "za" uspeo referendum u Botošu, a sa 56% u Lazarevu i mi ćemo na sednici doneti odluku o proglašenju tih rezultata i uvođenju samodoprinosa koji će doprineti razvoju ovih sredina, a pozivam i stanovnike Jankov Mosta da učine isto početkom naredne godine, pre svega, jer je to u njihovom interesu. 
 
Pre naredne, poslednje ovogodišnje sednice, koju je predsednik Skupštine grada najavio za 28. ili 29. decembar, i na kojoj će se glasati o budžetu za narednu godinu, na ovoj sednici odbornici će razmatrati izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu za period januar – septembar ove godine. 
 
Takođe, na ovoj sednici raspravljaće se i o nekoliko tema iz komunalne oblasti – o predlogu Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije Fabrike sintetičkog kaučuka u Elemiru, predlogu Odluke o izradi Plana detaljne regulacije postojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i o predlogu  Odluke o prihvatanju Sporazuma o izmenama i dopunama Sporazuma o saradnji opština Zrenjanin, Titel, Sečanj i Kovačica o zajedničkom vršenju poslova u upravljanju čvrstim komunalnim otpadom.
- To je priča o zajedničkoj, regionalnoj deponiji za ove četiri opštine, i ovom odlukom je regulisano na koji način se pristupa Sporazumu i uređuju međusobni odnosi Zrenjanina, Titela, Sečnja i Kovačice, vezani za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom – pojasnio je predlog ove odluke Aleksandar Marton. 
 
 
Kao važne tačke kadrovske prirode, on je pomenuo predlog Rešenja o izmeni Rešenja o obrazovanju i imenovanju članova Komisije za rešavanje pritužbi na rad komunalnih policajaca, kao i predlog Rešenja o izboru zamenika zaštitnika građana za teritoriju Grada Zrenjanina zaduženog za zaštitu prava deteta i ravnopravnost polova. 
- Kandidatkinja za ovo mesto je Irena Tapavički, diplomirani pravnik. Smatram da naša Kancelarija Zaštitnika građana veoma dobro funkcioniše, o čemu smo potrvdu dobili i od Komisije Evropske unije u Beogradu, koja je u svojim godišnjim izveštajima pohvalila Grad Zrenjanin i nivo poštovanja ljudskih i manjinskih prava u njemu. Bez obzira što se ponekad dopisi upućeni od strane Zaštitnika građana ne sviđaju lokalnoj samoupravi, naša saradnja je veoma dobra. Njihov posao i jeste da kritikuju, sa ciljem da se poštuju zakoni ove države kojima se regulišu ljudska prava, prava manjina, prava dece i ravnopravnost polova – zaključio je Marton na kraju današnje konferencije za novinare.     
 
Kao i do sada, dnevni red i materijal za predstojeću sednicu Skupštine grada dostupni su na internet prezentaciji Grada Zrenjanina, na linku:
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/1238/grb_zrenjanin_150px.jpg