Predsednik Skupštine grada Zrenjanina se izvinjava napadnutim mladićima

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton posetio je danas Kancelariju zamenika ombudsmana grada Zrenjanina, gde je razgovarao sa Trajanom Pankarićanom, zamenikom ombudsmana, zaduženim za zaštitu prava nacionalnih manjina zbog incidenta koji se dogodio 3. marta ove godine, kada su dve osobe, studenti mađarske nacionalnosti, napadnuti jer su razgovarali na maternjem jeziku.

 

 

Predsednik skupštine Zrenjanina ocenio je incident kao sramotu za grad u kome vas vekovima niko ne bi pitao za ime, prezime ili jezik koji ste koristili. Zbog toga se izvinio napadnutim mladim studentima Zrenjaninskog fakulteta. Ovo je slika o Zrenjaninu za koju smo verovali da ne postoji, rekao je predsednik, ali nažalost postoji zato što postoje ljudi koji koriste drugi jezik kao razlog fizičkog napada. Stotinu godina stanovnici Zrenjanina žive zajedno bez obzira na njihovu jezičku nacionalnost, veru ili rasu ili bilo kakvu drugu razliku, i izjašnjavajući se protiv takvog ponašanja javno, Zrenjanin će ostati ono što jeste, oaza za sve građane. Pružamo podršku policiji koja je identifikovala i uhvatila agresivne napadače

 

Incident se dogodio u restoranu brze hrane u Zrenjaninu. Kako je navela policija, osumnjičeni su uhapšeni zbog optužbi u vezi sa nacionalnom, rasnom i verskom mržnjom.