Zajednička podrška razvoju LED kancelarija u malim opštinama

Dana 5. marta u Gradskoj kući u Kragujevcu promovisana zajednička saradnja gradova Kragujevac, Zrenjanin, opštine Pećinci i Centra za ravnopravni regionalni razvoj - CenTriR na sprovođenju projekta „zajedničke misije-male LED kancelarije na putu ka velikom uspehu “. Projekat je finansijski podržan od strane Fonda za otvoreno društvo Srbije.

 

Tek kada je 2007. godine usvojen novi Zakon o lokalnoj samoupravi, lokalne samouprave su dobile ovlašćenja da upravljaju poslovima lokalnog ekonomskog razvoja, što je Srbiju gotovo stavilo na dno zemalja Zapadnog Balkana po pitanju prenosa nadležnosti. Međutim, neke napredne lokalne samouprave u to su vreme odmah prepoznale važnost i priliku za svoj lokalni razvoj i otvorile LED kancelarije. Gradovi Kragujevac i Zrenjanin, kao i opština Pećinci u poslednjih nekoliko godina postigli su značajne rezultate. Zbog toga su pozvani kao projektni partneri u vezi sa lokalnim ekonomskim razvojem da prenesu svoja iskustva u manje razvijene regione i opštine.

 

 

S druge strane, veliki broj opština u Srbiji još uvek nije prepoznao značaj instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja, uključujući 9 opština koje će se uključiti u ovaj projekat, sa ciljem jačanja kapaciteta njihovih kancelarija za LED

 

Projekat će takođe doprineti povezivanju LED kancelarija u Srbiji i daljem jačanju civilnog društva.

 

Na konferenciji za štampu prisustvovali su predstavnici zajedničkih partnera: Zoran Kuzmanović, šef Gradske uprave Kragujevca za privredu, sport i sportsku infrastrukturu, Vanesa Belkić, izvršni direktor Centra za ravnopravni regionalni razvoj - CenTriRR, Radivoj Milošević, direktor Agencije za Razvoj opštine Pećinci, Jelena Rikalo, samostalni stručni saradnik za poslove menadžmenta u domaćem i međunarodnom poslovanju, Gradska uprava Zrenjanin.