Dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu: zemlja i danas izložena pritiscima i iskušenjima

Polaganjem venaca na spomen-obeležja u gradu i naseljenim mestima danas je obeležena 74. godišnjica od Dana ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu i 67. godišnjica od  formiranja Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata – SUBNOR. U Zrenjaninu je centralna svečanost organizovana ispred spomenika Žarku Zrenjaninu, na koji su vence položili predstavnici Grada Zrenjanina, gradskog odbora SUBNOR, Vojske Srbije i Udruženja ratnih vojnih invalida i penzionera.
 
 
Ovaj datum prihvaćen je kao početak oružanog ustanka u okupiranoj Srbiji, ali i Jugoslaviji, nakon što je na Ivanjdan, 7. jula 1941. godine, Rađevačka partizanska grupa predvođena učesnikom Španskog građanskog rata, Žikicom Jovanovićem "Špancem", u mestu Bela Crkva, pored Krupnja, usmrtila dvojicu žandarma i pozvala stanovništvo na oružani otpor protiv fašističkog okupatora. Taj događaj, kao i prethodni, kada je u Beogradu, 4. jula 1941. godine doneta odluka o podizanju oružanog ustanka, obeležavali su se do 2000. godine kao državni praznici, Dan borca i Dan ustanka, a nakon toga obeležavaju ih, na različite načine, lokalne samouprave. Ostaje nesporna istorijska činjenica da su upravo julski događaji 1941. godine označili početak antifašističke borbe na ovim prostorima i svrstavanje našeg naroda na stranu velike evropske antifašističke, slobodarske koalicije.
 
 
Ispred Grada Zrenjanina, venac su danas položili zamenik predsednice Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev, član Gradskog veća Slaviša Vlačić i odbornica u Skupštini grada Ljuba Travica. Zamenik predsednice Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev rekao je da Grad Zrenjanin poštuje istoriju srpskog naroda i sve njegove žrtve u narodnooslobodilačkom ratu.
- Nijedna žrtva se ne sme zaboraviti, a na nama je da učinimo sve da se budućim pokolenjima takve strahote više ne dese i da ne dozvolimo da naša deca dožive nešto slično. Srbija je i u današnje vreme izložena pritiscima međunarodne zajednice, mislim pritom na Rezoluciju o Srebrenici, predloženu od strane pojedinih evropskih država. Nadam se da će i to proći, bez osude celog srpskog naroda, jer on nikada nije bio genocidan narod, uvek je bio protiv genocida i rata i kroz svoju istoriju uvek se branio. Moramo, ipak, verovati u budućnost, verovati u promene i verovati da ćemo živeti bolje – istakao je Stanisavljev i iskoristio priliku da svim vernicima pravoslavne veroispovesti čestita Ivanjdan. 
 
   

Predsednik gradskog odbora SUBNOR Zrenjanin Neđo Papić naglasio je da je u krvavom četvorogodišnjem ratu palo mnogo žrtava i da je upravo zbog njih naša civilizacijska obaveza da obeležavamo datume poput ovih, da se podsećamo tih žrtava, među kojima je bilo i naših sugrađana i da konstantno ukazujemo na zlo fašizma.
- Venci i cveće koji se danas polažu širom Srbije na obeležja poginulim borcima u borbi protiv fašizma za slobodu domovine izraz su naše velike i ljudske zahvalnosti onima koji su našu budućnost obezbedili dajući ono najvrednije – svoje živote – poručio je Papić i dodao da boračka organizacija, na čijem je čelu, povećava svoje članstvo, zahvaljujući pristupu potomaka i poštovalaca poginulih boraca.
- Onih koji su bili u redovima boraca 1945. godine je svakim danom sve manje, što je i normalno, ali onih koji cene to što su naši preci dali, ima sve više – zaključuje on.