Dan žetve u Mužlji - u slavu žita i hleba

Udruženje porodičnih gazdinstava Klaster Fokus iz Mužlje, uz podršku fondacije Bethlen Gabor, preduzeća "Carska bašta", Societe Generale banke Srbija i kompanije "Don Don", na Etno salašu Mihalja Išpanovića organizovalo je 32. po redu takmičenje žetelaca.
 
 
Cilj ove manifestacije nisu nadmetanja, nego negovanja tradicije predaka, izražavanje zahvalnosti za hleb svakidašnji i da se što vernije prenesu žetveni običaji na buduća pokolenja.
Meštani i takmičari su se u prepodnevnim časovima okupljali ispred KUD "Petefi Šandor", gde su posle obraćanja zamenika gradonačelnika Zrenjanina Saše Santovca i predsednika Mesne zajednice Mužlja Zoltana Halaia, prisustvovali kulturnom programu, u kojem su nastupali mlade i citraške grupe odraslih, kulturno-umetnička društva, pevač etno muzike Daniel Muhi i plesna grupa Sazsorsep.
 
         
 
Nakon programa, takmičari iz Tavankuta, Novog Itebeja, Gornjeg brega, Sente, Temerina, Zrenjanina i Mužlje fijakerima su krenuli put žitnog polja, gde su uz muziku orkestra Udruženja kuvara amatera i negovatelja starih običaja, doručkovali tradicionalna jela sir, kajmak, slanine, šunke, domaćeg hleba, slane i slatke kolače. Doručak ni ovoga puta nije mogao da prođe bez domaće rakije i vina.
 
         
 
Takmičenje je zvanično otvorio Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara i nakon osvećivanja parcele domaćini i domaćice marljivih ruku su prionili u rad. Tročlani žiri je pored tradicionalnog doručka ocenjivao alate, odeću, obuću, rad i ostale detalje.
 
 
Tokom celodnevne manifestacije prisutni su mogli da pogledaju izložbe meda, domaćih rukotvorina, dela slikara amatera i da okuse tradicionalna mužljanska jela i vina.

Izvor: I love Zrenjanin (ilovezrenjanin.com)