Junice za zrenjaninske stočare dopremljene iz Austrije

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac obišao je danas farmu “Fruškogorske mlekare”  u Krušedolu (Fruška Gora), gde je iz Austrije dopremljeno 60 visokokvalitetnih steonih junica, a koje će uskoro biti dodeljene zrenjaninskim poljoprovrednicima.  

Santovac je rekao da je za kupovinu junica Grad Zrenjanin izdvojio 17,8 miliona dinara i da će one, nakon prestanka karantina i završenih isitivanja, poljoprivrednim proizvođačima biti uručene već krajem meseca, i pre planiranog roka.

 

 

- Naš agrarni budžet za ovu godinu iznosi 426 miliona dinara i želeli smo, za razliku od ranijih godina, da uvedemo novinu sa ciljem da pomognemo našim poljoprivrednim proizvođačima, u ovom slučaju stočarima i odlučili se za kupovinu 60 visokokvalitetnih junica. One su kupljene u Austriji i ovde su u karantinu, gde će biti do 31. Jula, a zatim lsedi isporuka poljoprivrednim proizvođačima, onima koji su potpisali ugovore, njih 42 - rekao je Santovac.

 

 

On je kazao da je ovo samo jedan od načina na koji Grad Zrenjanin pomaže ovdašnjim poljoprivrednicima, ali i to da će takva parska biti nastavljena i u narednom periodu.

- Ovde nije kraj, jer planiramo kupovinu još šezdeset junica i da na taj način podignemo kvalitet stočarstva prvenstveno u našem gradu. Moram napomenuti i to da oni koji dobiju ove junice moraju prvo žensko tele vratiti Gradu, a zatim će ono, putem konkursa, biti dodeljeno drugom stočaru - rekao je Santovac i dodao da je za kupovinu junica obezbeđeno 17,8 miliona dinara.

- Sve to činimo sa ciljem da pomognemo poljoprivrednicima - dodao je on.

 

 

Sava Vrbajac vlasnik "Fruškogorske mlekare" - generalnim uvoznikom sa kojom je potpisan ugovor o uvozu goveda iz Austrije, kaže da je reč o izuzetno u grlima,čije su majke prosečno davale 6.500 litara mleka. To su kako je rekao visokvalitetne junice sa dobrom genetikom i visokom proizvodnjom mleka.

- Junice su već šesnaest dana u karantinu, urađena su sva potrebna ispitivanja, sve je uredu i samo čekamo dan kada istekne karantin da mogu da se transportuju stočarima” rekao je Vrbajac napominjući da se od ovih grla očekuje da će davati čak i do 7.000 litara po laktaciji.   

Ugovori sa 42 poljoprivrednika - stočara sa teritorije Grada Zrenjanina o dodeli 60 visokokvalitetnih steonih junica simentalske rase potpisani su 25, juna ove godine.

 

 

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za nabavku ženskih priplodnih grla imala su fizička lica – nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa prebivalištem i imovinom na području Zrenjanina, sa aktivnim statusom u 2015. godini. Planirani iznos podsticajnih sredstava je do 100 odsto od iznosa investicije, bez PDV-a, a maksimalni iznos subvencije je do 300.000 dinara po grlu.

Na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, potpisan je Sporazum o uvozu goveda iz Austrije sa predstavnikom “Fruškogorske”, što je jedan od prvih rezultata potpisivanja Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti stočarstva Ministarstava poljoprivrede Srbije i Austrije. 

Tom prilikom je i najavljeno da će Grad uvesti 60 junica simentalki.