Naredne subote vrhunski muzički događaj u Zrenjaninu - koncert Željka Lučića

Proslavljeni operski pevač Željko Lučić, jedan od najpoznatijih i najtraženijih svetskih baritona, nastupiće u svom rodnom Zrenjaninu naredne subote, 18. jula, a koncert će biti održan u Kulturnom centru, s početkom u 20 časova - najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u zrenjaninskoj Gradskoj kući. Lučića će pratiti Zrenjaninska filharmonija, a sav prihod sa koncerta namenjen je Fondu za obnovu Pupinove kuće u Zrenjaninu. Cena ulaznice je 1000 dinara i prodaju se na biletarnici Kulturnog centra svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.
 
Organizatori koncerta su Grad Zrenjanin, Udruženje građana "Godina Pupina Zrenjanin", Zrenjaninski kamerni orkestar, Horski festival "Slobodan Bursać" i Kulturni centar Zrenjanina, a medijski pokrovitelj RTV Vojvodine. Koncert su najavili direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković, koncert majstor Zrenjaninske filharmonije Roman Bugar i predstavnik UG "Godina Pupina Zrenjanin" Robert Sabo.
 
 
Željko Lučić rođen je 1968. godine u Zrenjaninu. Kao dugogodišnji pevač proslavljenog hora "Josif Marinković", na predlog dirigenta Slobodana Bursaća nastavlja s muzičkim obrazovanjem. Sa redovnog posla otpravnika vozova u Tomaševcu odlazi na školovanje u Beograd i u rekordnom roku završava muzičku školu "Josip Slavenski". Sledi studiranje solo pevanja u klasi čuvene operske pevačice Biserke Cvejić. Od 1993. do 1998. godine bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Postaje zatim član Frankfurtske opere, a od 2008. godine nastupa kao slobodan umetnik. 
 
 
Zapaženi nastupi na najvećim operskim scenama donose mu zvanje prvog baritona sveta. Posebno je poznat po izvođenju glavnih baritonskih uloga u Verdijevim operama. Iako živi u Frankfurtu, a nastupa na scenama od Tokija do Njujorka, ni jednog trenutka nije zaboravio odakle potiče i kome pripada, o čemu najbolje govori naslov jednog intervjua s njim, objavljenog u "Večernjim novostima": "Kada kažem kuća – mislim na Srbiju". Laureat je Nagrade grada Zrenjanina za 2013. godinu, za izuzetan doprinos muzičkoj kulturi i dugogodišnje  promovisanje grada Zrenjanina u širim okvirima. 
 
 
Nastup Željka Lučića u Zrenjaninu direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković ocenjuje kao vrhunski muzički spektakl, koji se doživljava možda samo jednom u životu.
- Retko možemo priuštiti gostovanje takve veličine u našem gradu, tako zvučnog i traženog operskog imena kao što je Željko Lučić, čiji se raspored nastupa zna godinama unapred. Zahvaljujemo mu se stoga što je našao vremena da pokloni koncert rodnom gradu, a Kulturni centar će se potruditi da taj koncert organizuje onako kako Lučić zaslužuje – naglasio je Marinković.
 
Koncert majstor Zrenjaninske filharmonije Roman Bugar nastup sa Željkom Lučićem doživljava kao veliku čast i kao veliki događaj za grad Zrenjanin, ali i za Srbiju.
- Zrenjaninska filharmonija pokrenula je rad posle 60 godina i održala prvi koncert u januaru ove godine u Narodnom pozorištu. Ovo je veliki događaj i za same članove Filharmonije, koji s nestrpljenjem očekuju početak proba i kao i generalnu probu, na kojoj ćemo se i upoznati s Lučićem – navodi Bugar i najavljuje okvirni repertoar koncerta:
- To će biti poznate operske arije, iz opera Boemi, Rigoleto, Karmen, a zvaničan repertoar će biti poznat u narednim danima. 
 
Robert Sabo kaže da su kontakt i dogovor s Željkom Lučićem brzo i uspešno realizovani, a da je zajednička odrednica bila – naselje "Mala Amerika", u kom se nalaze i Lučićeva porodična kuća i Pupinova kuća, kojoj predstoji obnova.
-  Mi smo uslišili njegovu želju da nastupi u rodnom gradu, a on je podržao napore i aktivnosti Udruženja građana "Godina Pupina Zrenjanin", lokacijski vezane za naselje "Mala Amerika", da se obnovi Pupinova kuća i privede nameni. Prva inicijalna sredstva za tu namenu dobili smo putem konkursa NIS-a, i uz prihode od ovog koncerta mi ćemo zaokružiti sredstva neophodna za početak renoviranja, odnosno rekonstrukciju čitavog krova. To nije mali projekat, ta zgrada je površine 400 kvadratnih metara, a mi želimo da u budućnosti u njoj bude neka vrsta Pupinove spomen-sobe i sedište Regionalnog centra za mlade talente, čime će, u neku ruku, biti uslišene i želje Mihajla Pupina. Dugujemo veliku zahvalnost Željku Lučiću što je pristao na to – kazao je Sabo i posebno istakao da se su se Lučić, svi ostali solisti, dirigent Andrej Bursać, odrekli bilo kakvih honorara, putnih troškova ili troškova smeštaja.