Po prvi put, Sportske igre mladih u Zrenjaninu

Sportske igre mladih održaće se u Zrenjaninu po prvi put, u sredu 22. jula sa početkom u 17 časova, najavljeno je danas na konferenciji za novinare koja je održana u Multimedijalnoj sali Gradske kuće .

Prisutnima su se obratili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, članica Gradskog veća zadužena za sport i omladinu Zlatana Ankić, generalni sekretar Sportskog saveza Grada Zrenjanina Simo Salapura, koordinator školskog sporta za Srednjobanatski okrug Jovan Lekić i Ivan Mikalački koordinator Kancelarije za mlade.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac istakao je da je gradu pripala izuzetna čast da organizuje ovakav događaj i zahvalio se Vladi Republike Srbije što je prepoznala Zrenjanin kao grad sportova, grad mladih, grad koji ima perspektivu i grad u kom ovakve igre mogu da se održe.

 

 

- Grad Zrenjanin pruža podršku u organizaciji Sportskih igara mladih i naša je želja da i narednih godina budemo domaćini ovakvih dešavanja. Ovo je jedan od načina da promovišemo svoj grad, ali je istovremeno i prilika da sva deca uzimajući učešće u manifestaciji, pokažu svoje mogućnosti. Takođe želimo, da deca iz našeg grada ostvare sjajne rezultate na takmičenjima i da se ponosimo njihovim uspesima - istakao je Santovac.

Svoje učešće na Sportskim igrama mladih mogu da prijave deca i mladi uzrasta od 6 do14 godina i to na sam dan takmičenja - od 16.30h, na platou kod Vojvođanske banke gde će se ova manifestacija i održati. 

Kako je objasnio Lekić, discipline u kojima će se učesnici nadmetati biće između dve vatre, trka na 60 metara, kao i fudbalski turnir 3 na 3 u terenu na naduvavanje, ali i žongliranje (glavom i nogom), navlačenje užeta i razne druge igre iznenađenja za decu i odrasle. 

Učesnike očekuju majice, medalje i pehari, a pobednici nastavljaju takmičenje u Beogradu.

Pozivajući građane da u sredu 22. jula zajedno sa svojom decom prisustvuju ovom interesantnom dešavanju i pravoj zabavi u centru grada, Zlatana Ankić je dodala da je ovo još jedna prilika za afirmaciju sporta u našem gradu kao i za motivisanje što većeg broja sugrađana da se bave sportom. 

Posle niza gradova u Srbiji, karavan sporta, mladosti i zabave dolazi u Zrenjanin, dodao je generalni sekretar Sportskog saveza grada Simo Salapura.

- Pored takmičarskog, manifestacija ima i edukativan karakter, promovišući međusobno razumevanje, prijateljstvo, solidarnost, toleranciju i fair-play. Osim svečanog otvaraja, potom i sportskog nadmetanja, u večernjim satima je planiran vatromet i koncert pevačice Sare Jovanović - rekao je Salapura i u ime Sportskog saveza pozvao sve članove, trenere i sportiste da se prijave i učestvuju u ovim igrama. 

Pomoć u organizaciji pružiče i Kancelarija za mlade, angažujući volontere. 

 

Pobednike Sportskih igara u Zrenjaninu očekuje takmičenje u Beogradu, nakon kojeg će najuspešniji pojedinci i ekipe iz Srbije otići na besplatno letnje putovanje na finale u Split, gde će se susresti sa ekipama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sportske igre mladih održane su po prvi put 1996. godine sa glavnim ciljem da omoguće osnovcima i srednjoškolcima učešće u organizovanim sportskim takmičenjima i drugim besplatnim aktivnostima tokom leta. Tokom 19 godina organizacije igara u Hrvatskoj, 5 godina u Bosni i Hercegovini i 2 u Srbiji, na igrama je učestvovalo preko 750.000 dece i mladih.